Вучич се уплаши от протестите и отменя блокадата на Белград

Сръбският президент е препоръчал на правителството да измисли други мерки срещу разпространението на Covid-19

Вучич се уплаши от протестите и отменя блокадата на Белград

Снимка: БТА

Сръбският президент Александър Вучич призова протестиращите да спрат с антиправителствените митинги, за да се избегне по-нататъшното разпространение на коронавируса. Той предупреди, че вече няма свободни легла в болниците, след като десетки демонстранти и полицаи бяха ранени при сблъсъците снощи.

Насилието в Белград беше предизвикано, когато тълпа щурмува парламента в знак на протест срещу плановете за възстановяване на блокировките в страната заради скока в случаите на COVID-19. Протестиращите са недоволни, че управляващите искат да действат по този начин, чак когато мина предизборната кампания и спечелиха изборите, като отпразнуваха бурно победата.

„В нашите болници няма свободни легла, ще отворим нови болници“, каза Вучич в обръщението си към нацията. Той обвини също крайнодесни организации и неуточнени регионални „разузнавателни агенции“, че организират бунтове, за да „подкопаят позицията на Сърбия“.

Сръбските опозиционни партии и активисти планират още протести в Белград днес.

Кадри показаха, че полицията рита и бие хора с палки, докато протестиращите замеряха офицери с камъни и бутилки, а хиляди събрани пред Скупщината скандираха за оставката на Вучич.

Въпреки че Вучич вчера каза, че в Белград през уикенда ще бъде наложено ново блокиране, днес той в крайна сметка е посъветвал правителството и здравните власти да не го въвеждат. Кабинетът ще обяви нов набор от санитарни мерки в четвъртък.

По-рано директорът на полицията Владимир Ребич заяви, че са били ранени 43 полицаи и 17 протестиращи, а 23 души са арестувани.

Правителствените критици твърдят, че решението на правителството да се играят мачове с публика, да се разрешат религиозните тържества, партитата и частните събития, както и самите избори на 21 юни, са виновни за скока на инфекциите.

Сърбия, страна със 7 милиона население, вече е регистрирала 17 076 случая с COVID-19 и 341 смъртни случая. Здравните власти казват, че болниците работят с пълен капацитет и персоналът е изтощен.

Правителството казва, че липсата на санитарна дисциплина сред населението е причина за нарастването на случаите.

Опозиционните партии, много от които бойкотираха избори, които Прогресивната партия на Вучич спечели, казват, че той използва пандемията и блокирането, за да засили автократичното си управление.

Коментари: 0