Въпреки кризата имотите в София поскъпват

Експертите в областта не прогнозират намаление на цените, дори ако не се развие положително епидемичната обстановка

Въпреки кризата имотите в София поскъпват

Снимка: Economic.bg/Архив

Жилищният пазар в България премина през няколко етапа тази година. В първите месеци от въведеното извънредно положение в страната той замръзна и не знаеше накъде да поеме. След това станахме свидетели на доста бързо и активно възстановяване на пазара.

Клиентите като че ли бяха решили да наваксат загубеното време и да сключат за 10 месеца сделки, колкото обичайно се сключват за 12, споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Цените отбелязват ръст въпреки очакванията за спад...

...това е един от изводите, до който достигат от имотната компания в свой анализ на пазара на база реално сключени сделки.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1 100 евро/кв.м, през второто тя се върна под това ниво, около което се беше задържала в предходните няколко години.

Последва ново ускорение на пазара и през третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата стана 1 115 евро и така се върна близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м.

Така цените в София, не само че не отбелязаха спад през 2020 г., но към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5% спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г., пише в анализа.

Средната обща цена на закупените апартаменти също нарасна и достигна 97 200 евро, при 90 700 евро за 2019 г. Това се дължи най-вече на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма площ.

Имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България….

….,пишат още в анализа си Bulgarian Properties.

„В момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива - под 3% за цялата 2020 г. Търсенето на жилищни кредити през годината се е запазило и дори се е увеличило и това се вижда в данните за новоотпуснатите жилищни кредити на БНБ, които показват растеж от около 11% за периода януари-октомври 2020 г. спрямо същия период на миналата“, уточняват от консултантската компания

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-голяма активност се отчита обичайно в квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните части на София, включително широк център – Зона Б-5, Б-18, Банишора.

Развитието на метрото продължава да бъде водещо за развитието и нарастването на интереса към различните райони на София. След пускането на третата линия на метрото се засили интересът към райони, през които то преминава - Сухата река, Хаджи Димитър, Красно село, Лагера, Овча купел.

Остава в сила засиленото внимание към затворените комплекси и към партерните апартаменти с двор в тях, както и към комплексите от къщи в периферните зони на София.

Средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2020 г.:

• Манастирски ливади – 1100 евро/кв.м.

• Кръстова вада – 1300 евро/кв.м.

• Витоша – 1130 евро/кв.м.

• Дианабад – 1280 евро/кв.м.

• Лагера – 1200 евро/кв.м.

• Банишора – 990 евро/кв.м.

• Студентски град – 1120 евро/кв.м.

• Младост – 1170 евро/кв.м.

• Люлин – 760 евро/кв.м.

• Дружба – 920 евро/кв.м.

• Симеоново – 1260 евро/кв.м.

При позитивен сценарий и успешно справяне с коронакризата, можем да очакваме активен пазар и стабилни цени и през 2021 г. При по-лош сценарий можем да очакваме намален обем от сделки, но до спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, тъй като ликвидността в икономиката е голяма и при първи положителни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и ще се върнем към обичаен ритъм, казва Полина Стойкова,

По думите й ще продължи дигитализацията на сектора и клиентите ще имат достъп до все повече и по-качествени технологични услуги и при агенциите за недвижими имоти, и при банките, както и при всички останали участници в процеса по реализация на един имот.

Коментари: 0