Wow Air спря да лети

Компанията преустановява дейност

Wow Air спря да лети

Снимка: Wikipedia

Исландската авиокомпания Wow спря полети и обяви, че пътниците й, закупили билети ,трябва да направят резервации с други авиокомпании.

В уебсайта на компанията се казва: "Wow Air преустанови дейността си. Всички полети на Wow Air са отменени."

Превозвачът обяви, че някои авиокомпании може да предложат полети с намаление за пътниците й, така наречените спасителни тарифи, и ще публикува информация относно това, когато стане достъпна.

Wow допълва, че пътниците, обхванати от различни защитени методи за резервация, включително резервация с кредитна карта или чрез европейски туристически агент, трябва да се опитат да си върнат парите от тях.

В противен случай те имат право на обезщетение от Wow, "включително в съответствие с европейския регламент за правата на въздушните пътници", или, в случай на фалит, искове трябва да се подават до администратора или ликвидатора.

Wow започна полети през 2012 г. и бизнесът й се разрасна бързо, достигайки 1000 души персонал. Компанията е превозила 3,5 милиона пътници миналата година със своите 11 самолета.

Тя имаше полети на къси, така и на дълги разстояния, като лети до Копенхаген и Аликанте в Европа и Вашингтон и Бостън в САЩ.

В последните месеци компанията води преговори за финансиране с различни инвеститори, но те не завършиха с успех.

Няколко авиокомпании наскоро се сблъскаха с финансови проблеми.

По-рано тази година германската Germania подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Нискотарифният превозвач Norwegian премина поредно набиране на средства, като обвини покачващите се цени на горивата и валутните колебания за проблемите си.

Затруднената британска авиокомпания Flybe бе купена по-рано този месец само за едно пени на акция.

Дори гигантската бюджетна авиокомпания Ryanair отчете първата си тримесечна загуба от март 2014 г. насам през миналия месец.
Коментари: 0