WWF: Южното полукълбо е застрашено от недостиг на риба

Причината е свръхуловът и климатичните промени

WWF: Южното полукълбо е застрашено от недостиг на риба

Снимка: Pixabay

За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството. Свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид, предупреждават от природозащитната организация WWF.

Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители много важна.  „Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях", коментира Веселина Кавръкова.


Влияние върху икономиката

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33 % от тях  са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Експерти оценяват този „скрит" потенциал на около 83 млрд. щатски долара.

Влияние върху препитанието

В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. „Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни", казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Влияние върху здравето

Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпът до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.

Влияние върху доходите и културата

Риболовът и бързо растящото производство на аквакултури осигуряват милиони работни места по снабдителната верига. А за много крайбрежни общности рибата играе важна роля в месните церемонии и традиции.
Коментари: 0