Ядрените преговори с Иран възобновени в Женева

Съвета за сигурност към ООН постави краен срок за споразумение

Ядрените преговори с Иран възобновени в Женева
Автор: Михаил Михайлов

Световните сили възобновиха днес в Женева преговорите с Иран, относно спорната ядрена програма на Техеран. Това се случва повече от три седмици след последното събеседване и участниците в него си дават срок до края на юни, за да достигнат до финално споразумение.

Политическите директори на петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност към ООН и Германия(П5+1) участват в еднодневна среща с представители на иранското правителство, която се провежда с посредничеството на Европейския съюз.

Говорителката на ЕС в швейцарския град, заяви пред АФП, че преговорите са започнали, без да дава повече подробности, като повече подробности се очакват след края на срещата.

Делегациите на САЩ и Иран се срещнаха по-рано през седмицата и подготвиха многостранните преговори, водени от заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Уенди Шърман и иранският заместник-външен министър и главен преговарящ по иранската ядрена програма Абас Аракчи.

П5+1, който включва Китай, САЩ, Франция, Русия, Великобритания и Германия, се събират за втори път в рамките на последните два месеца, като предишната среща се състоя във Виена, Австрия на 24 ноември. Тогава те не успяха да се разберат за краен срок за постигане на цялостно споразумение с Иран, които трябва да сложат рамки на ядрената си програма. В замяна те ще получат облекчение на парализиращи за тях международни санкции.

Надеждите на всички участници са до края на март да имат основните насоки по споразумението, което трябва да е окончателно завършено до 30-ти юни. То има за цел да гарантира , че Техеран няма да разработва ядрено оръжие, под претекст, че то има за цел изпълнението на граждански функции.

От дълго време Иран отричат да произвеждат ядрени глави за масово поразяване и настояват, че ядрените им дейности са предназначени само за мирни цели.

Коментари: 0