Япония произвежда двойно повече кисело мляко от нас

На ден се правят по 700 тона българско кисело мляко

Япония произвежда двойно повече кисело мляко от нас

Над 700 тона българско кисело мляко на ден произвеждат 29-те завода в Япония. Това е два пъти повече от цялото дневно производство на България. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който е на посещение в островната държава.  

Министърът посети завода "Мория" на японската компания „Мейджи“, където се произвежда българско кисело мляко по лиценз на държавната „Ел Би Булгарикум“. Компанията държи 49% от пазара на кисело мляко и продукти от него в Япония.

Към момента "Мейджи" предлага 30 вида продукти, носещи името на България. Само от началото на годината са пуснати два нови продукта, залагайки на новаторски комбинации от вкусове като кориандър и български мед.

По време на среща на министъра с представляващия и изпълнителен директор на компанията Кадзуо Кавамура в централата на „Мейджи Ко“ ръководството на компанията подчерта, че българската марка заема централно място в стратегията й. За тази година "Мейджи" е решила да засили и рекламата на българско кисело мляко.

В същото време бизнесът на компанията с кисело мляко отбелязва 10% ръст през миналата година спрямо 2014 г. Това се дължи основно на нарасналия интерес на японците към здравословните храни.

Лукарски участва и на японо-български бизнес форум в Токио, предизвикал интереса на над 50 местни компании. Най-голям интерес сред тях предизвикаха технологиите и българските биопродукти.

През последните години българският износ за Япония расте, като през 2015 г. достига 44,8 млн. долара, което е със 17,3% спрямо година по-рано. Стокообменът за същата година е на стойност 138.4 долара, от които 93,6 млн. долара е вносът от Япония.  

Коментари: 0