Япония залага на колите с водород

Най-големият доставчик в страната ще инсталира 2000 водородни станции до 2020 г.

Япония залага на колите с водород

Токио залага на водорода. Най-големият японски доставчик на гориво JX Holdings планира да инсталира 2000 водородни станции за автомобили с горивни клетки в Япония до 2020 г., съобщава бизнес ежедневникът Nikkei, цитиран от Дарик Финанс.

Първата станция ще бъде пусната още до края на месеца в префектурата Канагава (околностите на Токио), 40 други ще заработят в района на столицата през 2015 г.

"След това, като се наблюдава развитието на употребата на автомобили с горивни клетки, JX планира да оборудва до 2000 обекта с водородни резервоари и помпи", пише вестникът. JX обмисля план от такъв мащаб, като разчита на нови технологии, за да се намали наполовина разхода за осигуряване и доставка на водород.

Япония залага на водорода като енергиен ресурс за бъдещето, особено за автомобилите с горивни клетки, които при работа не изхвърлят въглероден диоксид.

Водещият японски автомобилен производител Toyota Motor Corp. представи официално точно преди седмица първия седан, движещ се с водород (на снимката).

"Мирай" /"бъдеще" на японски/ ще струва в Япония 7.23 милиона йени /60.7 хил. долара/, като правителството субсидира със 17 хиляди долара всеки японски купувач. Предвижда се денонощна безплатна пътна помощ за собствениците на водородните автомобили, като Toyota дава осемгодишна гаранция за електродвигателя и горивните клетки.

Коментари: 0