YouTube излезе невинен за нелегалната музика

Съдът на ЕС се произнесе по дългогодишен спор авторски права

YouTube излезе невинен за нелегалната музика

Снимка: Unsplash

984 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Върховният съд Европейския съюз постанови днес, че YouTube и други онлайн платформи не носят автоматично отговорност за нарушения на авторското право при качване на музика или видеоклипове от потребители съгласно старите правила на Блока. Решението бележи ново развитие в дългогодишната битка межди творческата индустрия на Стария континент и дигиталните услуги. 

От постановлението става ясно, че онлайн платформите не са длъжни да посочват, че каченото съдържание е нелегално. Те обаче може да бъдат подведени под отговорност, ако се окаже, че знаят за наличието на такива материали на техните платформи и въпреки това са се въздържали да ги изтрият или да блокират достъпа до тях, обяснява Bloomberg. 

YouTube се озова на подсъдимата скамейка, след като музикалният продуцент Франк Питърсън заведе дело срещу компанията и Google в Германия заради качени в платформата фонограми през 2008 г., върху които той притежава авторски права. По-късно издателската група Elsevier предприе съдебни действия срещу услугата за хостинг на файлове Cyando в Германия, след като потребители качиха няколко нейни произведения през 2013 г., без нейното одобрение. 

Впоследствие германски съд потърси съвет от Съда на ЕС, който се произнесе по двете дела във вторник. Решението отразява старите правила на Блока, преди влизането в сила на новата Директива за авторските права.

Подкрепи Economic.bg