YouTube разширява екипите за мониторинг на зловредно съдържание

Компанията е получила оплаквания от потребители, че видеата им са били погрешно идентифицирани като екстремистки

YouTube разширява екипите за мониторинг на зловредно съдържание
YouTube планира през следващата година да привлече още хора към екипите на компанията, които се занимават с идентифицирането на зловредно съдържание на сайта ѝ. Действията ѝ идват в отговор на учестилите се напоследък критики, че платформата допуска видеа и коментари с екстремистки, насилствени и тревожни послания да достигат до голям кръг от потребители. 

Компанията, развиваща дейност под шапката на Alphabet и конкретно на Google, вече разработи автоматизиран софтуер, следящ за екстремистки видеоклипове. Сега планира да създаде такъв и за идентифицирането на клипове с реч на омраза, както и неподходящи за деца. Идеята е потребителите, чиито видеоклипове са били маркирани от софтуера като зловредни, да не могат да генерират приходи от реклама. 

Откакто софтуерът е в действие обаче компанията започна да получава оплаквания, че системата е податлива на грешки. С привличането на нови рецензенти на съдържание през 2018 г. YouTube цели да събере повече данни, за да може да подобри своя софтуер за машинно обучение.  

Целта е през идната година общият брой на тези служители в Google да достигне над 10 000, става ясно от думите на изпълнителния директор на YouTube Сюзън Войчички. Тя обясни, че компанията има нужда от по-добър подход в работата си по определянето на това кои канали и видеоклипове отговарят на условията за реклама. 

„Трябва да бъдем по-точни, когато става дума за преглед на съдържание, така че да не демонизираме видеа по погрешка“, обяснява тя, коментирайки сигналите от страна на създателите на съдържание, чиито клипове са били неправилно идентифицирани като зловредни. 

Коментари: 0