Юнкер обеща помощ за охрана на границите ни

Председателят на ЕК изпрати писмо до Борисов

Юнкер обеща помощ за охрана на границите ни

Европейската комисия ще окаже помощ на страната ни при охраната на българските граници. Ангажиментът е поет от председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, който е изпратил писмо на премиера Бойко Борисов, съобщи Представителство на ЕК в България.

"Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия. Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България", заявява Юнкер

Той допълва, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но положението остава крехко.

"Важно е през този период да не се появят нови маршрути. Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура", посочва още председателят на ЕК.

Европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия.

Експерти на ЕК ще дойдат в България след няколко дни, за да се запознаят с положението на място и да подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва Юнкер.

Коментари: 0