Южнокорейците протестират срещу президента си

В навечерието на Нова година хиляди хора излязоха да изразят недоволството си

Южнокорейците протестират срещу президента си

Големи тълпи от южнокорейците се събраха в навечерието на Нова година на митинг с искане за отстраняването на обвинения президент Пак Кън Хе, който е решен да възстанови силите си чрез съдебен процес, пише ABC.

Манифестациите се провеждане с лозунги и свещи, хората се събират пред един стар дворец порта, които се превърна в център на масови, но мирни протести през последните седмици. Протестите продължават в близост до президентския дворец в Сеул и Конституционния съд.

Конституционният съд на Южна Корея трябва да реши до 6 месеца дали Пак трябва да се оттегли от поста заради корупционен скандал или да продължи управлението си. Съдиите заявиха в петък, че Пак не може да бъде принудена да свидетелства във връзка с подетия от парламента импийчмънт.

Най-голямото протестно движение в историята на страната накара политиците да гласуват за импийчмънт Парк на 9 декември. Над 9 млн. души са излезели на улиците в мирни протести, за да изразят недоволството си срещу президента.

Пак Гън-хе е обвинена в злоупотреба с власт и е замесена в скандал за корупция и търговия с влияние, свързан с нейна близка приятелка. Според информациите, въпросната приятелка Цой Сун Сил и други служители принуждавали над 50 корейски компании да превеждат милиони долари във фондове, контролирани от Цой. Счита се, че президентът е знаела за тези действия и дори сама е участвала в тях.

Коментари: 0