За 2 тримесечия Европа загуби, колкото спечели за 15 години

По-зелената и по-дигитална икономика ще доведе до залеза на някои индустрии и раждането на нови вериги на доставки

Кристин Лагард, ЕЦБ:

За 2 тримесечия Европа загуби, колкото спечели за 15 години

Снимка: ЕЦБ

За две тримесечия Европа загуби толкова, колкото спечели през последните 15 години. Това дава представа за икономическия шок от коронакризата, коментира председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард в интервю за Washington Post. 

Тя припомни трите възможни сценария според ЕЦБ за свиване на икономиката на Стария континент – оптимистичният е за 5%, умереният за 8.7%, а най-тежкият за 12% спад през 2020 г. За момента тенденциите не вещаят най-негативните прогнози, но всичко зависи от силата на потенциалната втора вълна от Covid-19, обясни Лагард. 

Относно спасителния пакет от 750 млрд. евро, Лагард изтъкна важността на правилното разпределение на сумата за безвъзмездни средства, така че да достигнат до най-нуждаещите се държави като Италия, Испания, Гърция и Португалия, но и до другите, които ще участват във връщането на парите. 

Първоначалните очаквания бяха грантовата част да е две трети от цялата сума, но евролидерите я орязаха до малко под 400 млрд. евро. 

Според Лагард задвиженият преход към по-зелена и по-дигитална икономика ще доведе до индустриален залез в някои страни и изграждането на нова верига за доставки, основана по-скоро на близост и партньорства, отколкото на целенасочено минимизиране на разходите. 

„Трудно е да се предвиди какво ще се случи. Но този шок беше толкова брутален и толкова остър, а и все още не е приключил, че всички преосмислят и преразглеждат. Защо да летя до всички краища на света толкова често, вместо да използвам някои от тези технологични устройства, за да говоря с хората и да споделям идеи и да общувам? Защо бих купувал ненужно много неща, които са евтини, когато всъщност мога да получа достъп до нещо, което е близо? Защо не използвам повече цифрови устройства, за да обогатя културата си?“, коментира още Лагард. 

Коментари: 0