Българската икономика ще понесе негативи заради Италия

Най-остро те ще бъдат усетени в сектора на туризма

Българската икономика ще понесе негативи заради Италия

Снимка: БТА

2666 ~ 2 мин. четене

България ще търпи негативи заради разпространението на коронавируса в Италия и последиците от това там. В сравнение с някои силни икономики в Европа, като Германия, Франция и други, страната ни ще бъде засегната по-слабо, но рисковете не са за подценяване, тъй като около 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) се формират от търговията с Италия. Това обясни по време на уебинар регионалният икономист на Coface Group Грегорж Шилевич.

Италия изнася стоки за голяма част от Източна Европа, а самата тя зависи донякъде от други големи икономики. Много европейски държави, сред които Словения, Грузия, Швейцария, разчитат на вноса от Италия за доставка на машини, лекарства, бяла техника и други. В ситуация, в която е апенинската държава, е възпрепятствана да изнася своите стоки, можем да говорим за рецесия и допълнителни затруднения дори в страни като Германия и Франция.


Икономиките в Италия и Испания са силно фокусирани върху услугите, сред които търговия на едро и дребно, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство и други. Страните са силно засегнати от приетите ограничения и намаляването на производството, както и драстичния спад на туристите. Брутната добавена стойност от услугите в Италия представлява 23% от БВП. За много сектори, свързани с услугите, пандемията означава месеци загубени приходи, които няма да бъдат компенсирани, дори и останалата част от икономиката да се възстанови бързо. За компании, свързани с производство на метали, услуги, транспорт, хранително-вкусовата промишленост от Coface очакват голям брой фирми да обявят несъстоятелност.

С наложените забрани за пътувания, перспективите за туризма остават изключително лоши. Държави като Грузия, Естония, Австрия, Словения са силно зависими и вероятността да страдат от по-малък брой туристи е голяма, особено ако ситуацията с COVID-19 не бъде овладяна бързо. България също е една от страните, които ще бъдат силно засегнати от недостиг на туристи, като делът на туризма у нас е около 14% от БВП.

Шилевич сподели, че прогнозата на Coface за ръст на икономиката на Китай от 5.8% вече е променена и дори се очаква да падне допълнително, като достигне 2% през този месец. Той добави, че индексът на промишлено производство (NBS Manufacturing PMI) е паднал до 37 пункта, което е най-ниското ниво в историята му. Това ниво е с 2% по-ниско, в сравнение с това, което се наблюдаваше през световната криза от 2008 г.

Централните банки вече взимат стимулиращи мерки, като намаляват лихвените проценти. Според регионалния икономист на Coface се усеща нужда от фискална стимулация – приетите в някои държави мерки за замразяване на данъците към държавата и забавянето на издължаване по кредити за известно време биха могли много да помогнат в ситуацията.

Коментари: 0