България от утре затваря границите си за граждани извън ЕС

Ограничението ще важи до 17 април, пише в заповед на министъра на здравеопазването

България от утре затваря границите си за граждани извън ЕС
5434 ~ 2 мин. четене
България временно забранява влизането на граждани от държави извън ЕС на територията си. Решение бе издадено официално със заповед министъра на здравеопазването Кирил Ананиев днес.

Припомняме, че във вторник всички 27 държави членки приеха плана, предложен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за ограничаване влизането в ЕС за граждани от трети страни. Целта е да се ограничи разпространението на коронавирус в и от Европа, понастоящем епицентър на глобалната епидемия от COVID-19.

От 00:00 ч на 20 март до 17 април 2020 г. включително се забранява влизането на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни, пише в заповедта, публикувана от Министерството на здравеопазването.

Остава в сила забраната за влизане на територията на България на лица, пристигащи от следните държави членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Изключение се прави за българските граждани, членове на семействата им и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на България и техните семейства.

На гражданите от тези държави членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Забраната не засяга граждани на държави членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на тези в горния параграф. 

Настоящата забрана не обхваща:

- здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

- транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

- дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;

- лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.
Коментари: 0