Без държавна помощ авиокомпаниите прогнозират масови фалити

Секторът се намира в невиждана криза, каза изпълнителният директор на EasyJet

Без държавна помощ авиокомпаниите прогнозират масови фалити

Снимка: pixabay

От ръководството на EasyJet и Lufthansa заявиха, че някои от авиокомпаниите може и да не оцелеят без държавна помощ, ако пандемията от коронавирус се задълбочи, съобщава BBC. Предупрежденията идват само няколко часа след като Qantas обяви, че отменя международните си полети. Тя е поредната голяма авиокомпания, която предприема тази стъпка.

„Колкото по-дълго трае тази криза, толкова по-вероятно е авиацията да не оцелее без държавна помощ“, заяви главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Спор. Компанията вече проведе няколко разговора с германското правителство за отпускане на заеми в подкрепа на авиопревозвача.

Коментарът на Спор беше подкрепен и от шефа на британския нискотарифен превозвач EasyJet Йохан Лундгрен, който също предупреди, че авиокомпаниите могат да фалират без държавна помощ.

„За един от най-стабилните оператори, в нормани времена, EasyJet, една по-дълга криза може да нанесе непоправими щети. Работя в индустрията от 30 г. и никога не съм виждал подобно нещо“, заяви Лундгерн.

Междувременно стана ясно, че заради тежката ситуация в сектора Индия вече подготвя финансови стимули за своите превозвачи. Финансовото министерство на страната обмисля да отпусне 1.6 млрд. долара в помощ на сектора, както и да спре повечето данъци, които трябва да се плащат, пише в доклади, цитирани от BBC.

Коментари: 0