За броени дни Alibaba загуби 40 млрд. долара

Причината са новите правила за компаниите, които се търгуват на борсите в САЩ

За броени дни Alibaba загуби 40 млрд. долара

Снимка: БТА

6288 ~ 2 мин. четене

Китайските технологични гиганти Alibaba, Baidu, JD.com и Netease, чиито акции се търгуват както на Хонконгската, така и на Нюйоркската фондова борса, колективно загубиха десетки милиарди долара от пазарната си стойност само за дни. Ударът идва на фона на заплахата от евентуално отписване от американските пазари, които все повече придобиват вид на нова арена за сраженията между Китай и САЩ.

В края на петъчната търговия в Хонконг пазарната капитализация на четирите двойно котирани технологични акции е спаднала с общо 60.31 млрд. долара за три дни, според изчисленията на CNBC, достъпни чрез Refinitiv Eikon. Най-големият губещ е Alibaba на китайския милиардер Джак Ма. От затварянето във вторник до приключването на хонконгската търговия в петък компанията е изтрила 39 млрд. долара (303.1 млрд. хонконгски долара) от стойността си.

Следва я Baidu със загуба от 107.54 млрд. хонконгски долара, JD.com с 30.674 млрд. хонконгски долара и Netease с 27.334 млрд. хонконгски долара. Любопитното е, че Baidu, най-голямата търсачка в Китай, направи своето вторично листване на Хонконгската фондова борса именно този вторник. Дебютът ѝ бе определен като слаб.

В сряда Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) прие закон, който заплашва с делистване онези компании, които не спазват американските одиторски стандарти.

В допълнение към усложняващата се ситуация в САЩ, китайските технологични фирми се сблъскват и с потенциални предизвикателства у дома. Пекин започна да затяга хватката около бързо разрастващия се сектор, както и конкретно антимонополните си закони спрямо финтех компаниите и тези в областта на електронната търговия.

Reuters съобщи по-рано тази седмица, че основателят на китайския технологичен конгломерат Tencent се е срещнал с китайски антитръстови служители този месец, за да обсъди спазването на изискванията. Миналата година пък сериозен удар бе стоварен върху Ant Group, финансовият филиал на Alibaba. Дългоочакваното IPO на компанията, което вероятно щеше да е най-голямото в света досега, бе внезапно спряно дни преди дебюта.

Технологичният сектор като цяло е подложен на натиск в световен мащаб, включително и защото доходността на облигациите се е повишила. Компаниите от сектора блеснаха ярко по време на пандемията от коронавирус, но надеждите за скорошно връщане към нормалност постепенно се очаква да отдалечат инвеститорите от техните акции.

Коментари: 0