За ден Tesla загуби повече от комбинираната стойност на GM и Ford

Компанията на Илон Мъск остана извън S&P 500

За ден Tesla загуби повече от комбинираната стойност на GM и Ford

Снимка: БТА

~ 1 мин.

Tesla загуби от стойността си около 80 млрд. долара във вторник – сума, която е по-голяма от комбинираната пазарна стойност на автомобилните гиганти General Motors и Ford. Това се случи след изненадващото отпадане на компанията за електромобили от индекса S&P 500, уточнява Reuters.

За сравнение пазарната капитализация на GM е 46.3 млрд. долара, а тази на Ford – 27.9 млрд. долара, по данни на Yahoo Finance. Тази на Tesla е 307 млрд. долара към днешна дата.

Акциите на Tesla регистрираха най-лошия си дневен спад за всички времена, като затвориха с 21.06% понижение.

Любопитно е, че вчера конкурентът Nikola, който напоследък жъне инвеститорски интерес, отбеляза над 40% скок в цената на акциите след новината за придобиване на дял в компанията от General Motors.

Анализаторите и инвеститорите на Уолстрийт очакваха Tesla да се присъедини към S&P 500, след като компанията публикува четвъртото си поредно печелившо тримесечие през юли – условие за включване в референтния индекс. За сметка на това излезе съобщение за добавяне към S&P 500 на онлайн платформата за продажба на занаятчийски продукти Etsy, производителя на полупроводниково оборудване Teradyne и фармацевтичната компания Catalent.

От една страна, плъзгането в цената на акциите се дължи на не включването (на Tesla) в S&P 500, но от друга страна е нормализация на оценката на компанията“, коментира случилото се Франк Швоуп, анализатор в NORD / LB.

През тази година представянето на Tesla е повече от впечатляващо, като дори породи опасения за пазарен балон. Акциите на компанията повишиха стойността си с около 400% през 2020 г.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads