5G технологията бе представена за първи път в България

Мтел има амбицията да стане първият телеком в България, който да я направи достъпна за потребителите

5G технологията бе представена за първи път в България

Снимка: Мтел

4718 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Телеком операторът Мтел демонстрира за първи път в България 5G технологията, която се очаква да замени сегашната 4G/LTE. Това се случи на специално събитие, на което бяха показани възможностите на бъдещата високоскоростна мрежа. Увеличавайки значително интернет скоростта, се очаква 5G да изведе мобилните комуникации до нови хоризонти, като подобри в пъти преживяванията в приложения, работещи в реално време като тези за виртуална реалност, потапящото 4К видео и IoT. 

Прогнозите са, че преносът на данни в 5G ще достигне скорости от 10Gbps. За сравнение тази в 4G е между 100-150 Mbps. 

Необходимостта от нов тип мрежа идва вследствие на увеличаващия се трафик на данни, който съвременните мобилни комуникации генерират. Ако в началото, в условията на 1G, хората са ползвали клетъчните си телефони единствено да говорят, то с времето тези устройства „поумняха“ и днес вече са способни да извършват всевъзможни операции. 

„Това (5G - бел. ред.) ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързана мобилност, дигитална медицина и интелигентни фабрики“, обяснява главният технически директор на Мтел Тодор Ташев. 

На въпрос кога Мтел очаква да внедри новата технология, той казва, че компанията има амбицията да направи това първа в България. „Очаква се 5G стандартът да бъде определен през 2018 г., а ние имаме готовност да внедрим технологията веднага щом са налични устройствата, които я поддържат и разполагаме с наличните честоти“, поясни Ташев. Предполага се, че новата мрежа ще стане достъпна за потребителите не по-рано от 2020 г. 

Някои от водещите играчи в САЩ вече тестват новото поколение мрежи. Verizon има амбицията да пусне 5G в 5 града още през 2018 г., а малко по-късно AT&T също даде подобна заявка. 

Що се отнася до българските ширини, Мтел демонстрира 4G през 2011 г., а я стартира официално 5 години по-късно – през 2016 г. От тогава досега компанията е инвестирала над 130 млн. лв. в нейното модернизиране и разширяване, което се случва съвместно с Nokia. За периода операторът отчита над 800 000 активни 4G потребители, като ръстът на смартфоните в мрежата на Мтел е 140%.

Общо трафикът на данни е нараснал с 240% - 60% от тях са в 4G. През 2017 г. операторът отчита 45 PB (1PB = 1 млн. TB, бел.р.) трафик на мобилни данни, а очакванията само за настоящата 2018 г. е, че той ще достигне 130 PB. Прогнозата е, че през идните години този ръст ще се увеличава все повече и през 2021 г. ще е десет пъти повече от сегашния, достигайки 400 PB. 

Припомняме, че в началото на зимния сезон Мтел внедри 4.5G мрежа в зимните курорти в България, осигурявайки 30% по-висока скорост на връзката. Технологията, позволяваща това, се нарича „обединяване на честоти“ (Carrier Aggregation) и генерира много по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Телекомът обещава да я направи достъпна за цялата страна още през лятото на тази година. 
Подкрепи Economic.bg