За първи път жена е най-високоплатеният директор сред компаниите в S&P 500

Проучването е за 2019 г. и не отразява ситуацията по време на пандемията

За първи път жена е най-високоплатеният директор сред компаниите в S&P 500

Снимка: AMD

1584 ~ 2 мин. четене
Лиса Сю от AMD е най-високо платеният изпълнителен директор на компания в индекса S&P 500 за миналата година, предава CNN Business. Тя е първата жена, която оглавява годишната класация, съставена от Асошиейтед прес и компанията за анализ на възнаграждения Equilar, която се прави от 2011 г.

Сю е получила общо 58.5 млн. долара през 2019 г. - почти 13 милиона повече от следващия най-високоплатен изпълнителен директор, Дейвид Заслав от Discovery Inc, който е спечелил 45.8 млн. долара. 

Проучването изследва възнагражденията на изпълнителните директори на компаниите от S&P 500, които са били на този пост най-малко две години към края на 2019 г.

Тъй като проучването разглежда компенсационните пакети от 2019 г., резултатите не отразяват въздействието на пандемията от коронавирус, което подтикна много ръководители да се откажат от част или цялото им възнаграждение.

Заплащането на Сю се е повишило рязко в сравнение с предходната година - тя е изкарала 13,4 млн. долара през 2018 г. благодарение до голяма степен на еднократния бонус, базирана на резултати. През 2019 г. тя е заработила скромните 1 млн. долара основна заплата и 1.2 млн. долара бонус на базата на резултати.

След като пое кормилото в AMD през 2014 г., Сю взе компания на ръба на финансовата разруха и я превърна в топ изпълнител в S&P 500 и страхотен конкурент на Intel.

Само през 2019 г. акциите на AMD са нараснали със 156%.

Сю е една от шепата жени, водещи големи технологични компании, и е една от едва 20-те жени, съставили списъка на Equilar, в който участват общо 329 изпълнителни директори. Сред тези 20 дами са и Мерилин Хюсън от Lockheed Martin, Мери Бара от General Motors и бившият изпълнителен директор на IBM Джини Ромети, която сдаде поста през април.

Проучването показа, че средното възнаграждение на жените ръководители е 13.9 млн. долара, в сравнение с 12.3 млн. долара за мъжете, но в списъка има много по-малко жени, отколкото мъже.

В по-широк план проучването установява, че средното заплащане за всички изследвани изпълнителни директори достига 12.3 млн. долара, което е 4.1% повече спрямо 2018 г., въпреки че темпът на растеж е по-бавен от предходните две години.
Подкрепи Economic.bg