За първи път жена е начело на голяма британска банка

Тя ще получава и по-голяма заплата от предшественика си

За първи път жена е начело на голяма британска банка

Алисън Роуз

Снимка: Twitter профил RBS

Royal Bank of Scotland (RBS) назначи Алисън Роуз за свой нов главен изпълнителен директор, като стана първият голям британски кредитор, който назначава жена на най-високата позиция.

Роуз, която се очакваше да получи поста, ще наследи напускащия изпълнителен директор Рос Макюън на 1 ноември. Той трябва да се присъедини към National Australia Bank като следващ главен изпълнителен директор.

Роуз е работила в банката от 27 години и поема ролята в ключов момент за заемодателя, тъй като британските банки се подготвят за икономическите проблеми, ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка през следващия месец.

Тя ще бъде натоварена и с по-нататъшно закърпване на повредената репутация на RBS и опит да върне банката в частни ръце, повече от десетилетие след спасяването й от държавата с 45 милиарда лири по време на финансовата криза.

"Следвайки строг процес, уверен съм, че сме назначили най-добрия човек за работата", каза председателят на RBS Хауърд Дейвис в изявление.

Роуз ще получава фиксирана базова заплата от 1,1 милиона паунда годишно, плюс фиксирана надбавка в акции, определена на 100% от заплатата ѝ. Това е малко повече от възнаграждението на Макюън, който имаше базова заплата от 1 милион паунда годишно, плюс 100% фиксиран дял.
Коментари: 0