За пети пореден месец китайският автомобилен пазар излиза на печалба

Бумът обаче не може да навакса срива от началото на годината

За пети пореден месец китайският автомобилен пазар излиза на печалба

Снимка: Unsplash

Продажбите на автомобили в Китай през август нарастват с 11.6% в сравнение с година по-рано. Това е петият пореден месец на печалба след като най-големият пазар на превозни средства в света се понижи до много ниски нива в началото на годината вследствие на наложените ограничения заради коронавируса.

Продадените коли през миналия месец достигат 2.19 млн. по данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM), предава Reuters. Въпреки добрите резултати обаче продажбите за първите осем месеца на годината достигат 14.55 млн., което е с 9.7% по-малко в сравнение с 2019 г.

Продажбите на нови енергийни превозни средства (NEV) в Китай са нараснали с 25.8% на годишна база до 109 000 бройки през август, което е обещаващ знак за световните производители на автомобили, които са инвестирали сериозно в електрически возила.

CAAM очаква продажбите на NEV да достигнат бройка от 1.1 млн. тази година, което обаче ще е около 11% по-малко спрямо миналата година. Нови енергийни превозни средства са електрическите, захранваните с батерии електрически хибриди и автомобилите с водородни горивни клетки.

Продажбите на камиони, които представляват около една четвърт от пазара, са нараснали с 41.6%. Автомобилните производители, които са отчели ръст на продажбите през август, включват Geely Automobile Holdings Ltd и Toyota Motor Corp. Местните предприятия на General Motors обаче отбелязаха спад в продажбите си миналия месец.

Коментари: 0