Хората не одобряват правителството и искат предсрочни избори

ГЕРБ и БСП са с изравнена подкрепа, веднага след тях се нарежда формацията на Слави Трифонов, която при избори днес би взела 16%

Социологическа агенция „Тренд“:

Хората не одобряват правителството и искат предсрочни избори 2 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

Неодобрението към правителството и парламента расте и хората искат предсрочни избори. Това показва изследване на агенция „Тренд“, финансирано от вестник „24 часа“. От проучването става ясно също, че ако изборите са днес, ГЕРБ и БСП са с изравнена подкрепа. Веднага след тях е формацията на Слави Трифонов, следван от ДПС и „Демократична България“.

 

 

Според изследването, проведено сред 1008 пълнолетни граждани в периода 29 август – 5 септември, движението на Мая Манолова „Изправи се БГ“. Сегашните коалиционни партньори на ГЕРБ изпадат от парламента. ВМРО на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов са под 4-процентната граница, дори с обединени сили. Другият подкрепящ сегашното управление – „Воля“ на Веселин Марешки едва минава границата от 1%, колкото да получи субсидия.

Над 60% от анкетираните подкрепят протестите в България, които вече повече от два месеца настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Тази подкрепа дори се увеличава спрямо изследването н агенцията през август. Но в същото време намалява увереността, че тези протести ще доведат до падането на правителството.

Повече от половината хора смятат, че не трябва да се затварят кръстовища, като част от протестните действия. Само 35% от анкетираните казват, че това е добра мярка.

Коментари: 0