Още една бизнес организация застана срещу правителството

От АИКБ обвиниха управляващите, че се месят в бизнес отношенията в страната

Още една бизнес организация застана срещу правителството

Снимка: Красимир Сварков

Поредна бизнес организация излезе с остра позиция срещу управляващите и намесата на политиката в бизнеса. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпратиха отворено писмо, в което описват ситуацията в държавата и това защо тя изостава в икономическото си развитие през последните години. В него се акцентира основно върху липсата на реформи, непрозрачността и това, че на практика България не е правова държава. Всичко това, според организацията, води само до негативи за бизнеса.

Преди АИКБ остри критики срещу правителството отправиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Съюза за модерна търговия. Те също изтъкнаха неправомерната намеса на държавата в частните стопански отношения и незачитането на мнението на бизнеса.

От АИКБ коментират и случая с веригата за детски стоки „Хиполенд“ и държавните проверки в нея, след като собственикът ѝ Мариан Колев изрази гражданската си позиция във Facebook и отправи критики към управляващите.

“Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир”, пишат от организацията с председател Васил Велев.

Според АИКБ намесата в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва.

„За пълнота следва да добавим - в България се съгласихме преди 30 години, че трябва да приключим с партийното строителство по месторабота, което означава не само да няма партийни организации по месторабота, но и да няма контролиран вот, както и забрани за протести или принудително извеждане на протест на наетите работници. В предприятията се работи. Гражданско и партийно действие се прави извън предприятията, съответно държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица“.

В позицията се допълва, че не само заради случилото се с „Хиполенд“ се дава усещане за липсата на правова държава и сигурност на частната собственост. АИКБ вижда проблем и в законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях - заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен" и т.н., и т.н.

Те посочват основни вътрешни задържащи фактори за развитието на страната ни в няколко точки:  

  • Проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо ¾ от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите - изобщо не се изпълняват;
  • Недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от „обръчи“;
  • Корупцията се усеща повсеместно и ежедневно;
  • Електронното управлението закъснява отчайващо;
  • Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;
  • Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е избирателно.
  • Списъкът може значително да се продължи, но най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики:
  • Рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес;
  • Сплашване чрез законоохранителните структури с цел политическо послушание.

АКИБ казват, че именно това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните  години (потвърждава се и от данните на НСИ за разходите за придобиване на ДМА, както и от данните на БНБ за ПЧИ в България).  „Връзката е пряка - липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам - до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план“.

„Истината трябва да се каже на висок глас - при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи - и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще“.

Припомняме, че това е поредна част от бизнеса, която излиза с остри критики срещу управляващите. След случая с "Хиполенд" негативна позиция изразиха и от Сдружението за модерна търговия (СМТ). Критика дойде и от Бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-пpoмишлeнa пaлaтa (БTΠΠ) пo oтнoшeниe нa изнeнaдвaщoтo peшeниe нa пpaвитeлcтвoтo нa Бoйĸo Бopиcoв дa вдигнe зaплaтитe c 30% в 28 aдминиcтpaции. Според търговската палата това е начин правителството да спечели повече гласове на предстоящите избори.

Коментари: 0