За рестартиране на международните полети авиокомпаниите разчитат на ново мобилно приложение

Ще може ли CommonPass да отвори световните граници?

За рестартиране на международните полети авиокомпаниите разчитат на ново мобилно приложение

Снимка: Pixabay

4496 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

След като заради COVID-19 бяха отменени хиляди полети и затворени стотици граници, авиокомпаниите отчетоха големи финансови загуби. Въпреки че пътуванията никога няма да бъдат същите, превозвачите по всякакъв начин се постараха да осигурят безопасността на пътниците си и да ги върнат отново на борда. От всички предприети мерки компаниите смятат, че PCR тестовете са тези, които могат да направят полетите по-сигурни, пише Forbes.

В тази връзка Световният икономически форум и Фондацията за проекти Commons стартират съвместен проект заедно с 37 държави от 6 континента. Те ще създадат приложението CommonPass, което ще показва здравния статус на пътника, но без да събира други негови чувствителни данни.

За да се използва CommonPass, човек трябва да си направи тест за COVID-19 в сертифицирана лаборатория и да качи резултатите си онлайн. След това трябва да попълни допълнителни въпроси относно здравния скрининг. При финализиране на регистрацията CommonPass потвърждава статуса ви и генерира QR код, който персоналът на авиокомпанията и граничните служители да сканират. Кодът може да бъде отпечатан за потребителите, които не разполагат с мобилно устройство. Целта на приложението е да създаде сигурност и да улесни процеса при проверка на летището.

От изданието споделят, че мобилното приложение започва своя тестов период тази седмица. United Airlines е първата авиокомпания, която ще тества платформата при полетите си между летище Хийтроу в Лондон и международното Newark Liberty.

Подкрепи Economic.bg