Забрана на фракинга в родното му място

Жителите на Дентън, Тексас, гласуваха срещу хидравличното разбиване, асоциацията на петролните и газови компании подаде жалба в съда

Забрана на фракинга в родното му място
164 ~ 2 мин. четене
Фракингът може да бъде забранен в град Дентън в американския щат Тексас, който се счита за мястото, откъдето именно стартира употребата на тази технология. Жителите на града гласуваха срещу хидравличното разбиване в региона на референдум, като от 121 хиляди над 59% са били против.

С това градът стана първият, обявил за незаконна тази техника за извличане на нефт и газ от земята, пише GreenTech.bg.

Гласуването е изключително показателно, тъй като хидравличното разбиване се използва широко в Тексас и този щат се счита за нещо като „родина” на фракинга, коментират щатските медии. 

Зелените групи заявиха, че това е сигнал за пробуждане в промишлеността, въпреки че няколко подобни мерки вече се провалиха в Охайо и Калифорния. 

Асоциацията на тексаските петролни и газови компании пък веднага подаде жалба в съда. „Забраната за хидравличното разбиване е в противоречие с държавните закони”, каза Томас Филипс, бивш ръководител на Върховния съд на Тексас, който сега представлява търговска група.

Местният енергиен регулатор също призова забраната да бъде отхвърлена. „Забраните, базирани на дезинформация – вместо на науката и фактите – потенциално заплашват енергийния ни ренесанс и благосъстоянието на всички тексасци”, каза той.

„Дентън в Тексас с мястото, където е изобретено хидравличното разбиване”, заяви Брус Байзел от Eartworks. „Ако това място в сърцето на производството на нефт и газ не може да понася фракинга, кой би могъл?”.

Референдумът изправи операторите на нефтени и газови находища и собствениците на концесии за минерални води срещу правата на местните жители. Последните твърдят, че техните домове и животи се засегнати от работата на сондажите, шума, променените водни запаси и претоварените пътища, кръстосвани от тежки камиони.
Подкрепи Economic.bg