Забраната за екскурзии в България отпада на 13 май

Малките къщи за гости и хотели също ще могат да отворят врати, каза министър Ангелкова

Забраната за екскурзии в България отпада на 13 май

Снимка: Economic.bg/Архив

18992 ~ 2 мин. четене

Забраната за пътуване в страната с цел туризъм ще отпадне на 13 май. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от „Нова телевизия“. Заповедта за екскурзии в страната беше издадена от нея на 17 март с валидност до 13 април. С удължаване на извънредното положение забраната бе удължена за времето на извънредното положение, което изтича на 13 май.

„От 13-май, с отпадането на извънредното положение, ще отпадне и моята заповед, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм. С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и на заведенията, които имат открити тераси и площи да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията”, информира министърът на туризма.

За момента разписани правила за това при какви условия могат да работят има само за терасите и градините на заведенията. Сега трябва да се направят такива и за хотелите. Припомняме, че министър Ангелкова преди дни обяви, че разговаря с бранша за това дали е възможно да се наложи правило хотелите да работят само с 50% от капацитета си. Ресорният министър коментира преди дни, че се работи и по въпроса какъв точно да е пропусквателният режим  в ресторантите на хотелите.

Конкретни правила към момента обаче все още няма и се очаква те да бъдат предложени от ресорния министър до няколко дни. 

По повод обявените безплатни чадъри и шезлонги по морето това лято министър Ангелкова обясни, че концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги през предстощия сезон. „Някои от тях обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници“, допълни тя.

„Това, което сме предложили, с оглед на индивидуалността на всеки един плаж, е правна възможност концесионерите или наемателите да могат да получат до 100% опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Това обаче ще се случва, само ако предложат безплатни плажни принадлежности”, обясни Ангелкова. Тези, които искат да имат възможност за намаление на концесионното възнаграждение, например на 50% или 20%, задължително трябва да намалят реципрочно цените на плажните принадлежности, уточни още Ангелкова.

По-рано днес лидерът на НФСБ и партньор в управляващата коалиция Валери Симеонов предложи с 50% намаление на концесионната такса за плажовете. То е записано във внесен в парламента от НФСБ законопроект за промени в закона за извънредното положение, в който се предвиждат компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите.

Коментари: 0