Коронакризата досега е оставила без работа 33.5 млн. американци

Счита се, че равнището на безработица е скочило до 16% през април, което би разбило рекорда след Втората световна война

Коронакризата досега е оставила без работа 33.5 млн. американци

Снимка: БТА

568 ~ 2 мин. четене

Нивото на безработица в САЩ продължи да набъбва и миналата седмица, въпреки че темпото на съкращенията вече е най-ниското от началото на кризата, свързана с мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19, които блокираха икономиката. Приблизително 3.2 млн. американци са останали без работа миналата седмица, показват данните на Министерството на труда, цитирани от CNBC. С това общият брой на съкратените в най-голямата световна икономика достига 33.5 млн. за последните седем седмици.

Съкратените миналата седмица служители са малко над очакванията на икономистите за 3.05 млн. души, но под 3.8-те милиона от предходната седмица. Въпреки че числата остават големи, това е най-ниското ниво на заявленията за безработица от 14 март насам, малко след като Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия. Освен това броят им отбелязва спад за пета поредна седмица.

Съкращенията, които стават факт през последните седмици заради срива на икономическата активност, изтриха ръстовете в броя на работните места, които икономиката създаде по време на възстановяването си от световната финансовата криза.

„Със сегашните темпове броят на седмичните заявления за безработица трябва да паднат под 1 милион до средата на юни, когато отделните щати ще започнат да разхлабват ограничителните мерки“, според Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

Счита се, че равнището на безработица е скочило до 16% през април, което би разбило рекорда след Втората световна война от 10.8%, докоснат през ноември 1982 г., предава Reuters. През март делът на безработицата нарасна с 0.9 пр. пункта до 4.4%, което бе най-голямата месечна промяна от януари 1975 г.

Април обаче може да спре свободното пропадане на пазара на труда, тъй като все повече малки фирми вече имат достъп до частта си от почти 3 трлн. долара фискален пакет, който предвижда да получат заеми, които могат да бъдат частично опростени, ако се използват за заплати на служителите. Поне 30 щати пък започват частично облекчаване на ограниченията, което може да доведе до връщане на работа на част от съкратените.

Коментари: 0