Забраните на Тръмп доведоха до голям спад на Уолстрийт

Медта поскъпва, а прогнозите остават за растеж

Забраните на Тръмп доведоха до голям спад на Уолстрийт
4004 ~ 3 мин. четене

Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай и Япония, че девалвират валутите си, което е ясен сигнал, че според него двете държави са валутни манипулатори. Миналата седмица Тръмп обвини Япония и Китай, че провеждат търговски практики, които не са честни спрямо американските компании и като пример даде търговията с автомобили, която Япония провежда. Той допълни, че САЩ ще включва в бъдещите двустранни споразумения клауза, която не позволява валутни манипулации.

Разходите за труд в САЩ нараснаха с 0.5% при очаквания за повишение от 0.6% и покачване от 0.6% през третото тримесечие. На годишна база ръстът е 2.2% спрямо 2.3% през третото тримесечие. Заплатите скочиха с 0.5% през последното тримесечие, а за годината с 2.3%.

Поканата на британския премиер Тереза Мей към Тръмп ще бъде обсъждана в парламента на 20 февруари, след като почти 1.7 милиона британци подписаха петиция, която призовава държавното посещение да бъде отменено. Представителите на парламента нямат власт да я оттеглят.

Управителят на Турската централна банка заяви, че нови покачвания на лихвите са възможни и допълни, че бързата обезценка на турската лира е отдалечила постигането на целите за инфлация за 2019 година. Инфлацията достигна 8% при предишна оценка от 6.5%.

Коментарите вчера на Тръмп за Япония и Китай доведоха до разпродажби на долара. Еврото напредна и се търгува около 100-дневната пълзяща средна на 1.0798. На тези нива вероятно ще има продажби, а техен пробив би бил значителен. Долар/йена пропадна до 112.08, но се върна над 113. Подкрепа е 112.50. Продължение на слизането води към подкрепата при 100-дневната пълзяща средна на 109.78. Големите макро фондове са все още дълги в тази двойка и по този начин ще е интересно развитието и дали ще има покупки при слизанията, което често се случва тази година.


Търсене на сигурност в облигациите

Цената на американските облигации нарасна заради покупки в края на месеца и търсене на сигурност след разочароващи данни за бизнеса и потребителското доверие. В допълнение Тръмп обвини други държави, че са се възползвали от девалвация.

Доходността по десет годишните книжа спадна с 5.2 пункта до 2.37%, което е най-ниско ниво след 24 януари.


Златото пробива съпротива

Златото по подобие на облигациите също беше купувано в търсене на сигурност, докато акциите бяха продавани. Вчера жълтия метал проби съпротивата при 1210 долара. Следваща съпротива е 1220 долара, ниво което беше тествано, но цената не затвори над него миналата седмица. Среброто също се покачи и премина над 17.50 долара, което е най-висока стойност за последните два и половина месеца. Следваща съпротива е 18 долара.

Медта растеше, тъй като успя да затвори над 2.70 долара. Метала формира по-високо дъно на седмична графика след старта на годината. Ако последва и седмично затваряне над 2.70 долара се откриват възможности за растеж до по-високи цени.

ОПЕК е намалил през ноември производството с 1 милион барела на ден, което е 88% от договореното количество. Цената на петрола вероятно ще остане в познатия рейндж освен ако не се появи нов катализатор за движения.


Спад на акциите

Американските акции намалиха първоначалните загуби, но все пак завършиха със спад. Понижението на индустриалния, технологичния и финансовия сектор надвиши ръста в здравеопазването и при комуналните услуги.

Европейските индекси завършиха месеца с понижение, което не се беше случвало от три месеца, докато еврото растеше.

Подкрепи Economic.bg