Влошаването на отношенията между САЩ и Китай доведе до отлив на инвестиции

Nasdaq отчете най-дългата серия от ръстове от месец март насам

Влошаването на отношенията между САЩ и Китай доведе до отлив на инвестиции
632 ~ 2 мин. четене
Съставният индекс Nasdaq Composite беше от малкото, които затвориха  на зелена територия, като така достигна до най-дългата серия от повишения от месец март насам. Индексът добави 0.1 на сто до 7888.33 пункта след ръста на технологичните компании Facebook и Amazon, чиито акции поскъпнаха с 0.8 и 1.3 процента, докато Google добави 0.4% към стойността си. 

Задълбочаването на търговските отношения между САЩ и Китай доведоха до отлив на инвестиции в рискови активи, което изпрати индексите Dow Jones и S&P 500 на отрицателна територия. Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.18% до 25583.75 пункта, докато S&P 500 изгуби 0.03 процента до 2857.70 пункта след лошо представяне на сектора на потребителски стоки. На европейските борси преобладаваше смесена търговия продиктувана от финансовите отчети за изминалото тримесечие и създалото се напрежение в търговските отношения.  

На фона на падащите цени се открои покачването на индекса FTSE 100, който достигна 7776.65 пункта, докато бенчмаркът на европейските пазари DAX се раздели с 0.12% до 12633.54 пункта. Цената на златото остана стабилна в сряда със поскъпване до 1213.80 долара за тройунция, но покачващите се лихви в САЩ и засиленото търсенето на държавни облигации се очаква да окажат своята тежест върху ценния метал. Цената на петрола претърпя сериозен спад, като поевтиня с над 3% до 66.77 долара за барел, докато сортът Брент се търгуваше за $72.21.

Финансови отчети за Q2

В четвъртък своите финансови отчети за второ тримесечие на годината ще публукуват компаниите: Viacom; News Corp; Dropbox; Canada Goose; Planet Fitness.   

Пред софтуерната компания предстои публикуване на финансовите отчети за Q2, което може да даде силен тласък на цената в определена посока. В края на юли се наблюдава лъжлив пробив под границите на низходящия канал, след което инвеститорите повишиха стойността на акциите до зоната на съпротива около $31-$32. При добри данни от финансовите отчети очакваме покачване, което да тества максимумите около 42.50.

От началото на месец август доларът губи позиции спрямо прекия си конкурент японската йена, което формира низходящ канал, който определя движението. Цената е в близост до зона на подкрепа около нивото 110.65, но при по-голям натиск от пазара очакваме да видим категоричен пробив, където може да се пласират чакащи поръчки за продажба, и поевтиняване към 109.50.  

Цената на щатския петрол се понижи под зоната на подкрепа, което дава възможност за нови разпродажби до следващото ниво на подкрепа около 64 долара за барел. При активиране на купувачите може да очакваме възстановяване на възходящия тренд, за което е нужен пробив на цената над $69.

Немският индекс се движи под 50 периодната средна, но в възможно възстановяване на възходящото движение покрай данните от финансовите отчети за второ тримесечие на годината. При пробив на долната граница на канала ще очакваме подкрепа от зоната около 12500 – 12600, откъдето да започне повишението. Сигнал за покупка е при пробив над 50 периодната средна около 12700 пункта с цел достигане на максимумите при 13200 пункта.


Подкрепи Economic.bg