Задава се нова транспортна криза във Великобритания заради Брекзит

Британските логистични компании сигнализират за недостиг на шофьори на тежкотоварни превозни средства

Задава се нова транспортна криза във Великобритания заради Брекзит

Снимка: Pixabay

1856 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Почти една трета от британските логистични компании очакват тази година да се сблъскат с недостиг на шофьори на тежкотоварни превозни средства, като една десета от дружествата предупреждават, че проблемите с набирането на персонал ще представляват сериозна пречка за възстановяването на бизнеса им от пандемията, съобщава Bloomberg. От сектор призовават британското правителство да предостави безлихвени заеми или безвъзмездни средства за обучение на повече шофьори, с което да бъдат попълнени празнините в работната сила на бизнеса.

От компаниите посочват, че това е един от проблемите, който е възникнал след Брекзит, като първият беше митническите ограничения, които бяха наложени, след като Великобритания напусна ЕС и камионите вече са принудени да минават щателни гранични проверки, които продължават с часове. Транспортните фирми обявиха, че ново сътресение в сектора може да бъде фатално. 

Около 110 професионални шофьори на камиони са подали заявления за обезщетение при безработица през януари, което е с 27% по-малко от преди година. Данните от платформата за намиране на работа Adzuna показват, че онлайн обявите за работни места в транспортния сектор, логистиката и складовете през февруари са били с 15% повече спрямо същия период на миналата година.

Данните подкрепят доказателствата на Асоциацията за автомобилни превози, които бяха предоставени на министъра на транспорта Грант Шапс миналата седмица. В тях организацията изтъкна, че много шофьори на камиони са се завърнали в родните си страни по време на пандемията заради националните блокади, както и заради факта, че нямат необходимите документи, за да шофират, след като Великобритания напусна ЕС.

Според данните в доклада на асоциацията повечето от тези шофьори не се очаква да се върнат поради по-строгите визови разпоредби след Брекзит.

Коментари: 0