Заетостта в САЩ потвърди повишение на лихвите през декември

Златото расте умерено, европейските акции са на 9-месечно дъно

Заетостта в САЩ потвърди повишение на лихвите през декември
3695 ~ 3 мин. четене

Неселскостопанската трудова заетост в САЩ отчете ръст от 161 хил. през октомври при очаквания за повишение от 173 хил. Предишния резултат за септември обаче беше ревизиран нагоре от 156 хил. на 191 хил. Растежът на работните места обхвана повечето сектори.

Професионалните и финансовите услуги увеличиха заетостта с 43 хил., а здравеопазването и социалното осигуряване с 39 100. Временните работни места за помощ нараснаха с 6400, а правителствените служители с 19 хил. Заетостта намаля в производствения сектор, търговията на дребно и в минното дело и горския сектор. Безработицата остана без промяна на нива от 4.9%.

Междувременно зам.-председателят на Фед Стенли Фишър заяви, че пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост и в един момент тя и инфлацията могат да надхвърлят целите на Федералния резерв.

Доларът успя минимално да нарасне след потвърждението от ФБР, че не променя заключенията си от предишните разследвания на Хилъри Клинтън. Резултата за трудовата заетост не повлия на пазарите.

Паундът продължи да расте от удрянето на стоп ордери, но се натъкна на значими продажби в зоната около 1.25.

Долар/йена отскочи от 100-дневната пълзяща средна след коментарите на ФБР и резултата за заетостта, който потвърди на практика повишение на лихвите през декември.

Търсене на сигурност в облигациите преди изборите в САЩ

Новите сигнали за инфлация, породена от заплатите и излезлите добри данни за заетостта в САЩ, не намалиха търсенето на облигации заради търсенето на сигурност преди изборите в САЩ. Доходността по 2-годишните облигации падна с 2.2 базови пункта до 0.784%, а тази по 10-годишните книжа с 3.5 базови пункта до 1.776%.

Доходността по германските 10-годишни облигации отчете спад за изминалата седмица с 3 базови пункта до 0.135%.

Разликата в доходноста по 10-годишните германски и италиански облигации достигна най-големи стойности за 2016 г., тъй като инвеститорите търсеха най-сигурните книжа в еврозоната преди изборите в САЩ тази седмица и референдума за конституцията в Италия през декември.

Добри възможности за растеж на златото и петрола

Продължаващата несигурност на пазара преди изборите в САЩ оказва подкрепа на златото, което задържа печалбите. Те обаче бяха ограничени от нарастващите очаквания за повишение на американските лихви. Все пак жълтия метал би трябвало да продължава да получава добра подкрепа.

Индустриалните метали като цяло бяха слаби. Начело на спада беше цинка при който се закриваха дълги позиции.

Суровият петрол беше разпродаван след слуховете, че Саудитска Арабия ще увеличи производството, ако не съгласува с останалите страни негово намаление. По-късно тази информация беше опровергана от генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Техническата картина обаче предполага растеж заради приближаването на 200-дневната пълзяща средна при 43.35.

Предпазливостта около президентските избори в САЩ доведе до нов спад на акциите

Standard & Poor's загуби позиции в края на деня в петък и отчете спад за девета поредна сесия. Това е най-дългата серия след 1980 г. Причината е предпазливостта обхванала пазарите преди президентските избори в САЩ. Индексът загуби нови 3.48 пункта до 2085.18.

Европейските акции отчетоха нови загуби в петък и регистрираха най-голям седмичен спад за последните 9 месеца. Stoxx Europe 600 слезе с 0.8% до 328.80, а в Лондон FTSE 100 потъна с 97.25 пункта или 1.4% до 7-седмично дъно от 6693.26.

Подкрепи Economic.bg