Захариева: Членството на Македония в ЕС вече е реална перспектива

Тя потвърди, че през 2017 г. е заявила, че България няма да приеме думата \"Северна\" в името на съседната ни страна, но след това бил подписан двустранни договор с всички гаранции

Захариева: Членството на Македония в ЕС вече е реална перспектива

Членството на Македония в Европейския съюз вече не е мираж, а е реална перспектива пред нашата съседка. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева пред Нова тв. Тя коментира подписването на споразумението между Гърция и Македония за името Република Северна Македония.

Захариева увери, че с подписването преди това на договора за добросъседство между България и Македония страната ни е защитила интересите си и към нея няма да има нито териториални, нито някакви други претенции.

„България има интерес от стабилни съседи, стабилна Македония”, заяви още Захариева.

Още следващия вторник има съвет, на който може да се даде зелена светлина за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. А на 11 юли е срещата на върха на НАТО, каза още Захариева.

Тя потвърди, че през 2017 г. е заявила, че България няма да приеме думата "Северна" в името на съседната ни страна, но думите й са били извадени от контекста, а и след това е бил подписан договорът между България и Македония с всички гаранции.

Коментари: 0