Захариева: Дипломация не се прави от телевизионния екран, а на масата за преговори

Външният министър посочи, че срещата на върха във Варна е голяма стъпка към подобряване на отношенията между ЕС и Турция

Захариева: Дипломация не се прави от телевизионния екран, а на масата за преговори
Дипломация не се прави от телевизионния екран, а на масата за преговори. Това се случи във Варна. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по NOVA, по повод срещата на върха във Варна между лидерите на ЕС и президента на Турция Реджеп Ердоган, която се проведе снощи. Според нея срещата е много важна и има историческо значение, като тя се е провела на много добър тон. 

„Най-важната тема за България - мигрантското споразумение, 87% намаляване на бежанската вълна и натиск по българската граница няма“, обясни Захариева. По нейните думи ангажиментът на Турция към ЕС за спиране на бежанците ще продължи. Тя обясни, че основно страните трябва да се фокусират върху общите си интереси. Захариева подчерта думите на Ердоган, че се работи за нормализиране на обстановката в Сирия, Афганистан, Ирак. „Това е подадена ръка“, заяви външният ни министър.

„Поставиха се въпросите от страна на ЕС за правовата държава, за Африн, за други неща, които имат противоречия, но пък тонът на срещата беше конструктивен“, продължи Захариева. Тя подчерта, че се надява скоро на двустранна среща между България и Турция, на която да се коментират важните за двете страни и добросъседските отношения теми.

Външният министър коментира и водещата тема в света, а именно гоненето на руски дипломати от САЩ, Канада, Австралия и още 16 европейски страни. Тя обясни, че България е солидарна с Великобритания, но за момента не счита, че трябва да се предприемат подобни действия.

„Трябва да се случи независимо разследване и призивът е руската страна да окаже съдействие в това разследване“, посочи Екатерина Захариева.
Коментари: 0