Замразеният добив на петрол няма да вдигне цените

В средносрочен план ще станем свидетели на цени около 20 долара за барел, смята Бисер Манолов

Замразеният добив на петрол няма да вдигне цените
3662 ~ 2 мин. четене
Автор: Бисер Манолов
През седмицата бе публикувана информация за договорено замразяване на добиваните количества петрол от Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар до нивата от месец януари тази година, постигнато по време на срещата в Доха между представители на споменатите държави. Тази договореност е ответната мярка срещу продължаващия спад на цените на суровия петрол. 

Пазарите реагираха умерено на новината, със средно покачване от близо 2% на всички видове петрол. 

От тази договореност, обаче, нищо позитивно няма да произтече за държавите-производителки на петрол. Защо ли? Първо, защото януарските нива на добив и без това са твърде високи, за да бъде възможно провокиране на някакъв съществен ценови скок. Второ, отсъствието на Иран и Ирак предопределя неуспеха на решението. 

Според специалистите от сектора, Иран по никакъв начин няма да седне на масата на преговорите със Саудитска Арабия. Нещо повече, иранците са готови да се възползват максимално при евентуалното освобождаване на пазар дял. Важно е да се спомене, че намаляване на добива почти не бе коментирано, говори се единствено и само за „замразяване“. 

Това решение само по себе си няма как да повлияе на повишаването на цените на петрола, обаче може да доведе до спад в потреблението. Китай вече забавя темповете си на икономически растеж. Европа традиционно се движи по дъното. Единствено САЩ показва някакво устойчиво икономическо възстановяване, но не трябва да забравяме, че от евентуалното увеличаване на потреблението на петрол там ще възползват най-вече местните компании. 

Като цяло държавите-производителки на петрол, които са членки на ОПЕК, с изключителна неохота коментират намаляване на производствените квоти. Прокрадна се мнението, че е имало договорка за 5% намаляване на добивите, но това по-скоро остана само като слух. 

Да, със сигурност може да се каже, че замразяване производството на нивото от януари може би ще бъде в основата на ново краткосрочно пропадане на цените, но само толкова. Трудно ми е да си представя за първото полугодие на тази година цени на петрола, надхвърлящи 40 долара за барел. Просто защото няма откъде да бъде провокирано рязко повишаване на търсенето. 

Продължавам да смятам, че в средносрочен план ще станем свидетели на цени около 20 долара за барел. Точно в тази посока на развитие на петролния пазар е фундаментът, с прогнози за спад в търсенето на среднодневна база през през 2016 г. с 1.6 милиона барела на ден. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg