Започна демонтажът на паметника пред НДК

На 4 юли отново ще се проведе протест в защита на монумента

Започна демонтажът на паметника пред НДК

Снимка: Facebook

Започна демонтажът на паметника „1300 години България“ пред Националния дворец на културата (НДК). Сутринта на 3 юли до монумента беше монтиран кран, пише Kmeta.bg.

Работници режат металните пластики с оксижен, за да бъдат отделени от тялото на паметника. Те са произведения на изкуството и ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей. Останалата част ще бъде съборена.

От информационната табела се разбира, че "Софинвест" има срок от 30 дни да го премахне.

Силвия Христова, председател на Комисията по градоустройство в Столична община пред БГНЕС потвърди, че проектът за демонтиране на останките от паметника официално е в ход. Тя обясни, че решението за премахването е взето от Столичния общински съвет през 2014 г. Христова допълни, че след демонтажа на мястото няма да остане дупка, а пространството ще бъде облагородено.

На 4 юли от 18 часа е организиран трети протест за запазването на емблематичния паметник. „Ние всички искаме историята ни да остане за бъдещите жители на града и държавата ни! Паметник „1300 години България” е символ на силата на България и ние всички искаме този символ да бъде съхранен и увековечен! Искаме паметникът да бъде съхранен и реставриран”, пишат организаторите на протеста в социалната мрежа Facebook. До момента 113 човека са заявили, че ще присъстват. 

Коментари: 0