Започна IPO-то на „Градус“

Предлагането на акциите ще продължи и утре

Започна IPO-то на „Градус“

Снимка: Колаж/Pixabay

Днес, точно в 12 ч., на Българската фондова борса (БФБ) стартира процедурата по първичното публично предлагане (IPO) на акциите на старозагорския производител на птиче месо „Градус“ АД. Размерът на емисията акции е 62 194 444 лв., като всяка акция е с номинална стойност 1  лев. Книжата на компанията се търгуват под борсов код GR6T, а определеният ценови диапазон е 1.80 лв. – 2.35 лв. за акция.

„В продължение на повече от година подготвяме този стратегически проект и вярваме, че „Градус“ вече е много добър пример за успешните компании от всички сектори на икономиката ни. Убедени сме, че със средствата, набрани през тези два дни, компанията ще изпълни амбициозните си инвестиционни планове“, коментира Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ. Той допълва, че ролята на борсата е да бъде прозрачна и предпочитана платформа за осигуряване на средства от капиталовия пазар за растеж и успешно развитие на българските компании.

Набраният капитал ще се използва от „Градус“ за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.

„Решихме да използваме IPO аукциона на БФБ-София защото смятаме, че е най-справедлив за инвеститорите. Със своите правила той прави всички участници в аукциона равнопоставени. Вярваме, че това IPO ще е нова крачка не само в нашето развитие, но и в това на БФБ“, каза Ангел Ангелов, изпълнителен директор на „Градус“ АД. Той допълва, че дружеството е първото, което обяви намеренията си да излезе на борсата с ТВ и интернет реклама. „Смятаме, че този новаторски подход ще привлече и хора, които до този момент не са купували акции“, допълни той.

Финансовите отчети на дружеството за 2017 г. показват, че общо консолидираните приходи на групата са в размер на 245.8 млн. лв., а нетната печалба след данъци е в размер на 39.8 млн. лв.

За първи път IPO аукционът на „Градус“ се провежда на платформата Xetra на Deutsche Börse, като той ще продължи и утре, 19 юни.
Коментари: 0