Започна процедура по импийчмънт срещу Дилма Русеф

Тя е обвинена, че е нарушила закона по изпълнение на миналогодишния бюджет

Започна процедура по импийчмънт срещу Дилма Русеф
Автор: Наталия Николаева
Задействана е процедура по импийчмънт срещу бразилския президент Дилма Русеф заради съмнения, че е нарушила закона по отношение на изпълнението на миналогодишния бюджет. Това съобщи говорителят на долната камара на Конгреса на страната Едуардо Куня, цитиран от BBC.

Макар да беше преизбрана миналата година, популярността на Русеф значително спадна след като беше замесена в корупционен скандал с публичния петролен гигант Petrobras. 

"Възмутена съм от решението. Не съм извършила нищо нередно.", обяви Русеф в телевизионно предаване, отричайки категорично обвинението.

Президентът заяви, че със сигурност предложението за импийчмънт ще бъде отхвърлено. За да бъде даден ход на процедурата, трябва две трети от долната камара да подкрепят решението. Но управляващата коалиция има мнозинство в долната камара на Конгреса.

Опонентът на Русев от последните избори Аесио Невес обяви, че одобрява предложението, защото всеки в държавата трябва да спазва закона, особено президента.

Самият Едуардо Куня е изправен пред обвиненияя за корупция, които оспорва. Той е обвинен, че притежава тайна банкова сметка в Швейцария. В момента етичната комисия решава дали да го отстрани от поста говорител. Куня заплашваше да започне процедура по импийчмънт, ако управляващата партия не го подкрепи. 

През октомври Сметната палата на Бразилия постанови, че Русеф е взела пари от държавните банки незаконно, за да се справи с бюджетния дефицит.

Във вторник министърът на икономиката обяви, че най-голямата рецесия в страната от 25 години насам се задълбочава. В сравнение с преди година има спад от 4,5%. 
Коментари: 0