Започва голямото прибиране

Температурите ще се повишат леко, обявен е жълт код за вятър в 16 области

Започва голямото прибиране
Очакваното голямо прибиране на хора след празниците се очаква да започне още днес. 750 хиляди българи са тръгнали на път по Коледа и Нова година и днес една част от тях ще се завръщат по домовете си. Между 300 и 400 хиляди коли се очаква да се завърнат в София днес и утре, обявиха от полицията.

Властите предупреждават пътуващите да изберат светлата част на денонощието за прибиране заради лошите атмосферни условия и избягването на възможни струпвания на пътя и инциденти.

Жълт код за силен вятър е обявен за днес - 3 януари в цяла Северна България и в областите Пловдив и Пазарджик. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Силистра, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Пловдив и Пазарджик. 

Затворени са Златишкия, Троянския и Върбишкия проход. Пътищата са проходими при зимни условия. В равнините части пътните настилки са сухи. В усойните места и високопланинските райони има възможност за навлизане в хлъзгави участъци. Там водачите на моторни превозни средства трябва да се движат с повишено внимание. 

За по-висока безопасност по магистралите е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

Днес се очаква леко повишение на температурите, като в по-голямата част от страната ще с аположителни - между 3 и 8 градуса по Целзий. Ще духа умерен до силен западен вятър, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

"Добре е на 3 и 4 януари хората да преценят личното си време и да тръгнат на път по-раничко, за да няма струпване на входните магистрали", каза началникът сектор в отдел "Пътна полиция" - СДВР Любомир Костадинов.

Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев призова хората да не забравят, че е зима и времето много бързо се променят, а пътната обстановка в следпразничните дни се очаква да бъде изключително натоварена.

"Просто хората да внимават и да следят прогнозите за времето, метеоролозите сега са изключително точни. Ако чуят информация, че има проблем с времето - че ще се развали или започне да вали сняг, нека да тръгнат малко по-рано, за да си оставят възможност за по-ниска скорост, съобразена със зимните условия, и да се приберат навреме живи и здрави", каза той.

Пътна полиция залага сериозно и на контрола - личният състав към СДВР ще работи при засилен режим, ще има автопатрули на подходите и входовете на София, където се налага, ще се регулира движението, за да могат хората спокойно да се приберат.

Пътните полицаи ще бъдат достатъчно на брой, за да има контрол на пътя и да подпомогнат движението.

Коментари: 0