„Заповедта“ на Тръмп към американските компании удари пазарите

Dow Jones се срина с над 600 пункта в петък, а акциите на Apple се понижиха с 4.6%

„Заповедта“ на Тръмп към американските компании удари пазарите

Снимка: БТА

13383 ~ 1 мин. четене
Акциите на Wall Street се потопиха в петък, след като президентът Доналд Тръмп нареди на американските производители да се изтеглят от Китай и да намерят алтернатива. Водач по пързалката надолу се оказа Apple, чийто акции се понижиха с 4.6%. 

Индустриалният индекс Dow Jones се срина с 623.34 пункта, или с 2.4% до 25 628.90. S&P 500 потъна с 2.6% и затвори при 2 487,11. Nasdaq Composite се понижи с 3%  до 7 751,77. 

Общият спад на Dow за август вече е над 4%, уточнява CNBC.

Отрицателната динамика идва, след като в петък Тръмп нареди през Twitter на големите американски компании „незабавно да започнат да търсят алтернатива на Китай, включително като върнете компонентите си у дома и произвеждате продуктите си в САЩ“. 

Освен на представянето на Apple, думите му се отразиха зле и за други технологични играчи.  Акциите на VanEck Vectors Semiconductor потънаха с 4.1%, докато тези на Nvidia и Broadcom се сринаха с около 5%. Спадовете вчера идват след цял месец на резки движения надолу. 

Думите на Тръмп бяха провокирани от новината, че Китай въвежда нови тарифи за американски внос на стоки на стойност 75 млрд. долара, в това число и на автомобили. Ходът на Пекин бе бързо париран от ответна реакция на Вашингтон, а именно, че тарифите за китайския внос скачат от 25% на 30%. Подкрепи Economic.bg