Заради мръсния въздух, от утре започва чистене и миене на улици в София

Общината е определила места за 64 нови зарядни станции за електромобили, предстои обявяването на поръчки за тяхното изграждане

Заради мръсния въздух, от утре започва чистене и миене на улици в София
1980 ~ 2 мин. четене
Заради замърсяването на въздуха през последните няколко дни, и понеже вече времето позволява, от днес е започнало почистване на улиците, а от утре заедно с почистването ще започне и миене. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

Над 23 000 души са използвали в неделя т.нар. "зелен билет", само 12 000 от тях - в метрото, каза още кметът. Билетът се пуска в продажба в дните с високо замърсяване на въздуха и струва 1 лев за ползване на цялата градска мрежа за целия ден, т.е. замества дневната карта, която иначе струва 4 лева, поясни Фандъкова.

Тя припомни, че зеленият билет е само една от временните мерки от програмата на общината за по-чист въздух, която съдържа над 100 временни и постоянни мерки.

Сред временните мерки е още затваряне на част от зоните за паркиране в центъра, т.нар. зелена и синя зона, както и отварянето на допълнителни буферни паркинги на входно-изходните артерии на столицата, където хората да оставят колите си и да се качат на градски транспорт.

Фандъкова припомни, че за последните 3 години е подновен над половината автопарк на градския транспорт, като са купени по-екологични автобуси, предимно на газ и дизел, а предстои да бъде изпълнена и поръчката за 20 електробуса.

С цел насърчаване на електрическия транспорт, общината е определила 64 нови места, където да бъдат изградени зарядни станции за електрически коли в столицата, като предстои да обяви поръчките за тяхното изграждане.

В момента в столицата има и компания, която отдава електрически коли под наем, които за момента са само 25 на брой, но до края на годината броят им ще бъде чувствително увеличен, допълни Фандъкова.

По отношение на замърсяването от битовото отопление, кметът припомни, че и сега е напълно незаконно горенето на отпадъчни материали и са засилени проверките по пунктове за вторични суровини и автосервизи дали се продават такива материали за горене. Правена е преди два дни и проверка в т.нар. Виетнамски общежития в "Красна поляна", но нарушения не са открити.

Общината има и пилотна програма в район "Нови Искър" за предоставяне на желаещи граждани на печки за отопление с еко пелети, като освен самата инсталация, предоставя и пелети за ползване за една година. Ако има интерес към програмата, тя може да обхване цялата община, каза още кметицата.

Социалният министър също така е уверил Фандъкова, че еко пелетите ще бъдат включени в списъка на помощите за отопление.

МОСВ пък ще разработи стандарти за горивата за битово отопление, така че да се ползват въглища с по-малко количество сяра и пепел, както и само дърва, отговарящи на определени екологични условия.
Коментари: 0