Заради спрените европари бюджетният дефицит за 2014 г. гони 1,5 млрд. лв.

Според коригираната прогноза БВП-то тази година няма да достигне 80 млрд. лв., алармира проф. Андрей Захариев

Глад за актуализация

Заради спрените европари бюджетният дефицит за 2014 г. гони 1,5 млрд. лв.
128 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Последните оповестени данни към деветмесечието от Министерство на финансите (МФ) потвърждават тревожна тенденция, че бюджетният дефицит към края на септември достига 1,483 млрд. лв. За това алармира икономистът и преподавател по икономически науки проф. Андрей Захариев, цитиран от радио „Фокус“.

„На практика тези статистически данни означават, че към края на септември дефицитът надхвърля планирания за цялата 2014 г.“, коментира експертът. По думите му причините са няколко и сред тях са фактът, че „икономиката боледува и е в низходящ темп на развитие, както и фактът, че за годината има форсмажорни процеси“.

Анализите му на макрочислата за бюджета показват, че преобладаващата част или около 60% от този дефицит, се дължат на разходи за европейски средства. „На практика, на ниво правителство, в момента се провежда политика, в която мостово се финансират всички наши одобрени проекти за усвояване по оперативните програми. Тук казвам условно „Регионално развитие“ (ОПРР) и „Околна среда“ (ОПОС), където имаме временно спиране на плащанията от Еврокомисията (ЕК)“, обясни икономистът.

Според Андрей Захариев в същото време има обществени поръчки със срокове, които се реализират. „И те се виждат, в буквално казано, разкопани улици подменени газопроводи в не една и две български общини'', обясни професорът.

По думите му останалата част от дефицита обаче, който е около 660 млн. лв. са чист недостиг по националния бюджет и причината е изоставането в събираемостта на основните данъчни приходи. ''Акцентът, който бе оповестен е, че само по ДДС изоставането е с над 700 млн. лв. за деветмесечието, а при акцизите е с около 300 млн. лв. Паралелно обаче разходите, както са определени със Закона за републиканския бюджет за 2014 г., вървят в законово определения темп“, пояснява Андрей Захариев.

Данните му показват, че тук е проблемът - докато разходите са строго разчетени, то в приходите има не само изоставане, но на моменти чакани приходи не постъпват. Според икономиста въпреки високия процент на дефицита в бюджета, Фискалният резерв „остава на едно необичайно високо ниво“. „Към края на септември е 8,8 млрд. лв., от които 8,1 млрд. са депозити на Фискалния резерв в БНБ и 700 млн. лв. са взимани от фондове на Европейския съюз (ЕС)“, отчете Андрей Захариев.

Според него важното е обаче, че Брутният вътрешен продукт (БВП) тази година не успява да прекрачи нова граница. „Ключовото, което държа да споделя, като важен акцент, е, че за цялата 2014 година това, което ние сме споменали като очакване, че нашият БВП ще премине котата от 80 млрд. лв., се сблъсква с една корекция в прогнозата“, призна той.

По думите му последно оповестени данни показват, че растежът на номинална основа няма да позволи преминаването на тази база, а ще имаме число очаквано около 79,2 и 79,5 млрд. лв., което означава, че всичко, което се мери като процент от ДДС и в приходи и в разходи ще бъде на по-ниска база като БВП“, обясни професорът.

Според Андрей Захариев това означава автоматично и по-ниска база за следващата 2015 г.: „Като цяло българската икономика се нуждае от спешни мерки каквато е в момента и инициативата за актуализация на бюджета за 2014 г.''.

Подкрепи Economic.bg