Защо не се разбраха Тръмп и Ким

Американският президент все пак описа разговорите като \"продуктивни\"

Защо не се разбраха Тръмп и Ким

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е прекъснал срещата с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, защото двете страни не могат да се споразумеят относно санкциите срещу Пхенян. Припомняме, че тази сутрин срещата на двамата лидери бе прекратена преди изтичането на отделеното за нея време, те отмениха и предвидения за по-късно обяд.

След това Тръмп даде пресконференция за медиите, а вече отлетя от виетнамската столица Ханой, където се провеждаха разговорите.

Серията от срещи между двамата лидери започна в сряда вечерта и трябваше да приключи с церемония по подписването на някакво споразумение относно ядреното разоръжаване на Северна Корея. Вместо това преговорите бяха прекъснати в четвъртък - дори преди Тръмп и Ким да споделят предварително планиран обяд - и Белият дом обяви, че няма да има нищо за подписване.

"Не е хубаво, че няма да подпишем никакъв документ", каза Тръмп по време на пресконференция след срещата на върха. "Имахме някои опции, но решихме да видим накъде ще отидат нещата", сподели той.
"Понякога трябва да се отдръпнеш и сега е такъв момент" - добави той.

Тръмп каза още, че не се е ангажирал с трета среща на върха с Ким. И все пак той описа разговорите като "продуктивни" и подчерта връзката си със своя севернокорейски колега - "Мисля, че ще се окажем много добри приятели".

В края на деня обаче Тръмп заяви, че "няма да е щастлив от" каквато и да е сделка след преговорите в четвъртък.

"По принцип искаха санкциите да бъдат отменени изцяло, но ние не можехме да направим това", каза Тръмп. 

"Бяха готови да разоръжат много от областите, които искахме, но не можахме да се откажем от всички санкции. Така че продължаваме да работим и ще видим какво ще стане, но трябваше да се отдръпнем, засега", каза президентът на САЩ.

Тръмп заяви, че Ким е готов да закрие едно оръжейно съоръжение - ядрения комплекс Йонбьон - в замяна на пълното премахване на санкциите, но екипът на САЩ поискал повече действия по разоръжаване. По думите му Пхенян бил склонен да денуклеаризира по-малко значими райони в страната, докато САЩ знаят за много такива региони и искали и тяхното ядрено разоръжаване.

Американският държавен глава потвърди още веднъж, че всички действащи в момента санкции срещу Пхенян остават в сила.

Тръмп каза още, че Ким му е обещал по време на вечерята в сряда вечерта, че Северна Корея "няма да прави повече тестове на ракети и ядрени оръжия".

"Вярвам на думите му", подчерта Тръмп.
Коментари: 0