Защо паспортите са в различни цветове?

Дизайнът на паспорти навлиза в нова ера

Защо паспортите са в различни цветове?
4430 ~ 2 мин. четене

 Паспортът е ключът за влизане в други страни. Сигурно сте забелязали, докато чакате на гишето за паспортен контрол, че документите за пътуване са само в няколко различни цвята. „Можете да ги видите единствено в червено, зелено, синьо или черно“, казва пред Business Insider Хрант Богосян, маркетингов директор на Passport Index.  „Въпреки че паспортите са в четирите основни групи цветове, те имат различни нюанси“, казва той.

Процесът на избор на цветове

Според Богосян възможните причини страните да избират конкретни цветове са твърде много. По думите му членките на ЕС предпочитат бордо, докато Карибските страни избират сини паспорти. Възможно е да има географски или политически мотиви за използването на определени цветове.

Смята се, че при някои страни изборът на бордо се дължи на комунистическата история, а сините паспорти са символ на „новия свят“. В синьо са документите за пътуване на Северна и Южна Америка.

За някои страни обаче влияние оказва вярата. „Повечето мюсюлмански държави използват зелени паспорти заради важността на цвета за техния регион“, каза Богосян. Те считат, че любимият цвят на Пророка Мохамед е бил зеленият, а също така е символ на природата и живота.

Други нации избират стилове, които отразяват техните характер и идентичност. Богосян дава пример с шведските паспорти, които са ярко червени. Паспортите на Турция пък са в бордо и показват желанието на страната да се присъедини към ЕС. Любопитното е, че САЩ е преминала през няколко цвята – червено, зелено и сега синьо.

Понякога цвета на документите за пътуване обаче зависи от това какви цветове има в наличност. „Производството на паспорти е строго контролиран процес и само няколко компании в света го правят“, отбеляза Богосян. Картонът, който се използва за кориците на паспорта обикновено е снабден с трета страна, следователно има няколко определени вариации, за да се изпълнят изискванията.

Дизайнът на паспорти навлиза в нова ера

Няма голяма разлика в паспортите през последните десетилетия, но предстои всичко да се промени. Навлизаме във вълнуваща ера, в която страните започват да включват специални характеристики, за да се отличават техните документи от тези на останалите държави, пояснява Богосян.

Някои от най-интересните дизайни на паспорти ще включват UV произведения на изкуството. Например в Канада, Великобритания, САЩ и Китай. Под UV светлина ще се виждат различни изображения. От 2012 г. Финландия въведе паспорти със анимационна картина на лос, който тича.  

Извън четирите цвята за паспортите, Богосян цитира страни изключения като Канада, чиито граждани използват бели паспорти като временни документи за пътуване. Норвегия пък предлага паспорти в различни нюанси с лъскави минималистични детайли. Както казахме, дизайнът на паспорти навлиза в нова ера.

Подкрепи Economic.bg