Защо поскъпва хлябът в България

Скок бележат не само цените на зърното, но и разноските за производството му

Защо поскъпва хлябът в България

Снимка: Красимир Свраков

2306 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева
Висока инфлация

Въпреки рекордната реколта от пшеница в България, при която добивът мина 7 млн. тона, цената на хляба се увеличи. Почти неусетно в последните месеци тя достигна средно 1.20 лв. (за 500 гр.), като могат да се видят цени и до 2 лв. Според експерти това увеличение се дължи основно на поскъпването на суровините и енергията, но има и някои други "интересни" тенденции.

Реколта 2021 г. е с доста по-високи цени спрямо миналогодишните. За първи път по време на жътва цената на зърното се покачи с 30%. Цената на хляба се определя от пазара и тя е с около 50% по-висока от доставната. Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС. Насъщният е освободен както от субсидиране, така и от каквато и да е регулация", коментира пред Economic.bg председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.

На Софийска стокова борса хлебната пшеница се търси на 400 лв./тон, предлагането е на 410– 430 лв./тон. Фуражната пшеница с котировки „купува“ варира от 380 до 390 лв./тон. Фуражен ечемик се търси на начална цена от 310лв./тон, царевица на 320 лв./тон. Маслодайният слънчоглед също отбелязва високи цени – 850 лв./тон „купува“ и 900– 910 лв./тон „продава“. Всички цени са без ДДС, уточняват от Софийска стокова борса.

Всеки производител има различни цена от останалите. Производствените разходи също са се увеличили. Браншът има едни други много сериозни разходи, които са енергийни. Отбелязваме 200% покачване на газа и 150% на цената на енергията. През последните години цената на тока за бизнеса продължава да е сред най- високите в Европа", обясни Кукушева.

По думите й потреблението расте и търсенето е повече от предлагането. Житото не се използва само за производство на хляб, а и на спирт. В условия на световна пандемия спиртът е крайно необходима суровина за дезинфектанти. Кукушева коментира, че се наблюдава и 20% покачване на транспортните услуги, като в себестойността на хляба влиза и цената на човешкия труд, както и на ДДС-то. В бранша има криза за кадри в рамките на 20-25%, въпреки високите заплати, които се дават. За да се спре поскъпването на основни продукти и услуги, трябва да се намали на 9% ДДС-то на всички стоки и услуги, категорична е Кукушева.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов също коментира защо се е увеличила цената на хляба.

Главната причина за покачващата се цена на хляба е инфлацията, която съществува в страната. Ток, вода, газ, работни заплати, енергопродукти – всичко е нагоре.

Тази година добивите от пшеница са много големи, но и производството се е оскъпило. Има покачване на цените на основните  разходи – горива, торове, препарати, които реално изяждат голяма част от постигнатото като добиви и като цена,“ сподели Костадинов.

Благоприятните климатични условия са причина за рекордния добив на пшеница. Данните за страната показват среден резултат от 560 до 600 кг/дка, а за Добруджа – регионът, който пострада най-много през 2020 г. от сушата и в който се срина реколтата, са отчетени средно по 625 кг/дка.

Подкрепи Economic.bg