Защо трябва да бъдем оптимисти за 2020 г.

Някои от най-лошите места в света се подобряват, а глобалният просперитет е на най-високите си нива

Защо трябва да бъдем оптимисти за 2020 г.

Снимка: pixabay

Времето не изглежда много обнадеждаващо на фона на притесненията за промени в климата, забавената икономика и куп други не толкова оптимистични показатели. „Песимистът вижда трудността във всяка възможност, оптимистът вижда възможността във всяка трудност“, е казал Уинстън Чърчил, цитиран от CNBC.

Ето обаче и шест причини, които трябва да ни накарт да бъдем оптимисти за предстоящата 2020 г.

1.Глобалният просперитет се увеличава

Глобалното благополучие е достигнало най-високите си нива, става ясно от Legatum Prosperity Index. През изминалото десетилетие просперитетът се подобри в 148 държави и намалява само в 19 от 167-те изследвани държави. Постигнатите подобрения са в системата на здравеопазването и образованието. Освен това по данни на Световната банка над 1 млрд. души в света са извън риск от бедност. И въпреки, че все още около 10% от населението на Земята живее в риск от бедност, данните към днешна дата са най-ниските някога регистрирани.

2. Някои от най-лошите места в света се подобряват

Узбекистан например тази година спечели призът за едно от опасните места на Земята, които се подобряват.

3. Глобалната средна класа никога не е била по-голяма и половината от човечеството живее в демокрация

Въпреки че има оправдана загриженост за нарастващото неравенство в страните - както в развиващия се, така и в по-слабо развития свят - по-малко внимание се обръща на по-положителната тенденция, която глобалното неравенство между държавите намалява от няколко десетилетия. За първи път след индустриалната революция около половината от населението в световен мащаб може да се счита за средна класа.

4. Бурните конфликти намаляха

Това, което не се споменава и често се забравя е, че от три поколения не е имало война или конфликти в Западна Европа. Това до някаква степен се дължи на създаването на Европейския съюз и мира между Франция и Германия, които го съпътстват. И при цялата загриженост за нарастващото напрежение между Китай и САЩ, нито една държава не иска война. Глобалната история след 1500 г. показва, че двете водещи сили в света са били във война повече от половината от времето, но периодът след Втората световна война е исторически мирен.

5. Ставаме все по-толерантни

Цитирайки книгата на Стивън Пинкър „Просветление сега“, Бил Гейтс пише, че средният глобален IQ резултат се увеличава с около 3IQ точки на всяко десетилетие. „Детските мозъци се развиват по-пълноценно благодарение на подобреното хранене и по-чистата среда“, пише той.

„Помислете колко символи интерпретирате всеки път, когато проверявате началния екран на телефона си или погледнете картата на метрото“, пише Гейтс. „Нашият свят днес насърчава абстрактната мисъл от ранна възраст и това ни прави по-умни“, казва още той. Гейтс отбелязва, че обществото започва да става и все по-толерантно към различните.

Успоредно с това все повече жени оглавиха важни постове и в момента около1/5 от членовете на националните партии са жени.

6. Технологиите могат да спасят планетата

Изкуственият интелект има и своята тъмна страна, но не трябва да забравяме, че историята е „затрупана“ от примери, които показват колко ни помагат технологиите. Съвременните технологии могат да подобрят здравеопазването и дори да се справят с изменението на климата.

Пишейки за Световния икономически форум, Джеръми О’Брайън казва, че квантовите изчисления биха могли да помогнат за преодоляване на изменението на климата чрез симулации, които биха могли да разкрият нови катализатори за улавяне на въглерод, които са по-евтини и по-ефективни от сегашните модели.

Коментари: 0