Защо цената на петрола все още е най-важната в света

Тя е индикатор какво се случва в икономиката, но има способността и да оказва влияние върху това, което ще се случи в бъдеще

Защо цената на петрола все още е най-важната в света

Снимка: Pexels

3350 ~ 3 мин. четене

Независимо дали ви харесва или не, петролът все още е най-важната стока в света. Цената му може да ни каже не само какво наистина се случва в световната икономика в момента, но има голямо влияние върху това, което би могло да се случи в бъдеще. В момента тя ни казва, че световната икономика изпитва големи проблеми - навлиза в криза, чиито размери продължават да бъдат неясни, обяснява BBC в свой анализ.

В началото на седмица пазарът шокира хората с историческия срив на цената на майските фючърси на американския петрол, която за момент достигна -40 долара за барел. Това изглежда привлекателно, но леко подвеждащо. Нефтът се търгува по договори, които изтичат в определен ден от месеца. Ако срокът изтече, а договорът остане в инвеститора, той трябва да приеме доставката на действителния физически петрол. Повечето търговци с фючърси на петрола обаче никога не са и никога няма да видят барел петрол, камо ли да поемат доставката на такъв.

Договорите се използват от авиокомпаниите и индустриалните предприятия, за да се управляват или да се застраховат срещу големи промени в техните постоянни разходи. Физическата липса на капацитет за съхранение на петрола в САЩ означаваше, че обичайните хаотични "люлки" в деня на изтичане на договора станаха крайни, тъй като търговците бяха готови да платят всичко, за да не им се наложи да приемат барелите.

Унищожаването на търсенето

Основните проблеми, стоящи зад тази техническа, странна и историческа аномалия на цените обаче са много реални. Както всяка стока, цената се определя от търсенето и предлагането. Потреблението на петрол е много добро средство за оценка на глобалната икономическа активност, а в момента се говори само за „унищожаване на търсенето" - самолетите са заземени, а градовете - изпразнени от автомобили и фабрики.

Ситуацията не бе подпомогната от факта, че между Саудитска Арабия и Русия се водеше война с цените на петрола, докато Covid-19 се разпространяваше по целия свят. Оттогава големите производители на петрол намаляват производството. Но при такъв сривът в търсенето, те не могат да намалят достатъчно бързо предлагането и цената на сорт Брент продължава да се срива, достигайки 20-годишно дъно от 16 долара в сряда. По това време миналата година той се търгуваше за над 70 долара за барел.

Добро или лошо нещо е евтиния петрол? Това не е прост въпрос.

Точно както много високите цени на петрола могат да предизвикат рецесии, ниските цени на петрола могат да помогнат за възстановяването на икономиката от такава. Голямото поевтиняване на петрола има ефекта на данъчно облекчение за големи и малки предприятия. Ако авиокомпаниите могат да оцелеят, а пътуващите се завърнат, тогава те биха могли да спечелят от ниските цени на горивата, които са едни от най-големите им разходи.

По същия начин автомобилните превозвачи, цветарите, супермаркетите ще спечелят от по-ниските транспортни разходи и от по-голямата платежоспособност на клиентите си, благодарение на по-ниските цени на бензиностанциите.

Във Великобритания цените на бензина вече се движат към 1 паунд за литър и се очаква да се понижат под тази цена за първи път от близо десетилетие. Съществуват обаче някои доказателства, че търговците на бензин се опитват да увеличат маржовете на печалба, за да компенсират големите спадове в обема на продажбите.

Лоши новини за спестяващите

Възможно е евтиният петрол да помогне на икономиките да отскочат по-бързо и да предотвратят възможността рецесията да се превърне в депресия.

Това обаче е лоша новина за спестителите. Петролните компании са едни от най-големите "банкомати" на планетата и голяма част от тези пари отиват директно в пенсионните схеми. BP и Shell заедно  допринасят за близо една пета от всички приходи от дивиденти, генерирани от британските компании.

Лошите новини за тях могат да застрашат сигурността на пенсионните приходи. Те също плащат и голям дял от данъците към бюджета. Съществуват и опасения за околната среда. Когато петролът е евтин, има по-малко икономически стимули за търсене на негови алтернативи.

Ето защо глобалната цена на петрола е толкова деликатен баланс на интереси и защо петролните компании и правителства обичат стабилна цена между 40 и 60 долара за барел. Не е твърде евтин, за да заплашва дивидентите, данъчните приходи и да обезкуражава по-екологичните алтернативи, не е и  твърде скъп, за да натовари икономиката.

В момента този баланс е разрушен и предоставя поредното доказателство, че предстоят много лоши икономически новини.

Подкрепи Economic.bg