Затворените детски центрове не получават никаква държавна помощ

Те искат да бъдат отворени незабавно, както работят държавните училища или продължават с протестите срещу Кацаров

Затворените детски центрове не получават никаква държавна помощ

Снимка: Красимир Свраков

580 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Въпреки многото новозаразени с коронавирус доста от браншовете в страната все пак имат възможността да работят, макар и с намален капацитет. Това обаче не се отнася за детските центрове, които според новите COVID мерки на здравния министър Стойчо Кацаров нямат право да отворят врати.

От началото на миналата седмица собствениците на заведения, фитнес зали, детски центрове, таксиметрови шофьори и превозвачи протестират пред сградата на Народното събрание заради новите противоепидемични мерки. Всички те настояват за финансови компенсации от държавата. 

Детските центрове са затворени без никакво основание, защото всички останали държавни институции работят, което е нелогично. Ние искаме просто да ни се даде вариант за работа, дори заведенията имат право да работят до 23:00 ч., а ние изобщо не можем", каза пред Economic.bg Виргиния Вергилова, представител на бранша на детските центрове.

По думите ѝ за техният бизнес не получава никакви обезщетения.

"Пострадаха много служители, дори вече не останаха такива, аниматорите се преориентират в други сфери. Повечето от нас са самоосигуряващи се лица, а за такива от началото на пандемията няма мерки, няма обезщетения. Втори сезон оставаме без право на труд под никаква форма. Министър Кацаров дори няма представа за дейността на детските центрове", допълни тя.

Според издадената от здравния министър заповед един обект може да продължи да работи на пълен капацитет, ако 100% от персонала му е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или е тестван с PCR до 72 часа преди влизане в обекта. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Ваксиниран е малък процент от персонала ни, повечето са млади хора, няма как да ги задължа", заяви Вергилова.

Заповедта на здравния министър се отнася за детските центрове, чиито ръководители, съответно организатори на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. РЗИ-тата създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

"Даже да не сме в пандемия, детските центрове спазват всички мерки стриктно, постоянно сме наблюдавани от РЗИ и ХЕИ. Нашият бизнес може да е малък, но е изключително отговорен", заключи тя.

По думите на Вергилова тепърва предстои силният сезон за детските центрове, защото те работят и получават приходи основно през зимата. От бранша заплашват да продължат с протестите, докато държавата не им даде алтернативен вариант за работа.

Подкрепи Economic.bg