Правителството прие заверката с апостил да се прави за 8 часа

Досега сроковете за издаване на услугата са варирали от 3 до 30 дни, като това е установено с „таен клиент“

Правителството прие заверката с апостил да се прави за 8 часа
1652 ~ 1 мин. четене

Заверката с апостил вече ще се прави в срок до осем работни часа, обещава правителството и бърза да уточни, че всъщност срокът може и да е два работни дни, "ако обективни обстоятелства налагат по-дълъг срок за издаване". 

В мотивите на днешното правителствено решение за допълнения в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи от днес се посочва, че проверка по метода „таен клиент" е установено, че при предоставянето на услугата „Издаване на удостоверение APOSTILLE" областните администрации определят различни срокове. За да се избегнат подобни практики, сроковете за предоставяне на услугата се уеднаквяват за областните администрации. 

За Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието и Националния център за информация и документация сроковете се съкращават. Досега сроковете за издаване на услугата са варирали от 3 до 30 дни.

За 2019 г. са направени повече от 20 000 заверки с апостил на документи на местните власти, които до началото на 2019 г. се извършваха в Министерството на външните работи, посочват от МС. По този начин за потребителите на услугата се намаляват транспортните и времеви разходи, доколкото вече не се налага заявяването й и получаването й само в София.

Подкрепи Economic.bg