Зависимостта на Apple от Китай расте в разгара на търговската война

Дори заводите на производителя в Индия и Бразилия са собственост на китайските му подизпълнители

Зависимостта на Apple от Китай расте в разгара на търговската война
1684 ~ 2 мин. четене
Използването на заводи в Бразилия и Индия не само не е понижило зависимостта на Apple от Китай, но тя се и увеличава, пише Reuters въз основа на данни за веригата на доставки на американския технологичен гигант. Това означава, че производителят на iPhone остава силно уязвим на евентуалните нови ескалации на търговската война между САЩ и Китай.

Apple е застрашена от 15-процентните мита, наложени от администрацията на Доналд Тръмп върху основни продукти, произвеждани в Китай, като „умни” часовници и безжични слушалки. Въпросните мита ще влязат в сила на 1 септември, но специално тарифите върху iPhone ще започне да се прилага от 15 декември.Малко американски компании са така тясно свързани с най-голямата азиатска икономика, както Apple. Фабриките подизпълнители, които са собственост на Foxconn, Pegatron Corp, Wistron Corp и др. фирми, са наели стотици хиляди работници, които да сглобяват устройствата на Apple.

През последните години подизпълнителите на Apple се разшириха в други държави. В Индия, например, през 2015 г. нямаше нито едно съоръжение на подизпълнител на американския гигант, но до 2019 г. се появиха три. Сред тях е фабрика, притежавана от Foxconn, която планира да произвежда устройствата от серията iPhone X.

Apple мести част от операциите си в Индия, за да избегне митата, които САЩ налагат върху вносната продукция от Китай, както и тарифите, с които азиатската страна отвръща. По подобен начин Apple и Foxconn отвориха завод в Бразилия.

Фабриките извън Китай обаче са по-малки и, както е в случая на Индия и Бразилия, Apple ги използва, за да задоволи единствено вътрешното търсене на територията им. Подизпълнителите на американската компания в Китай същевременно са добавили много повече производствен капацитет в азиатската страна, отколкото извън нея. Foxconn например е увеличила фабриките си в Китай от 19 през 2015 г. до 29 през тази година. Pegatron за същия период пък е увеличила обектите си от 8 на 12. Новите заводи идват на фона на обогатяването на продуктовото портфолио на Apple с „умни” часовници и високоговорители и безжични слушалки.

Освен фабриките за сглобяване, и останалите подизпълнители на Apple – снабдителите с чипове, стъкло, алуминиеви корпуси, кабели, дънни платки и т.н. – са все по-концентрирани в Китай. Докато през 2015 г. 44.9% от всички доставчици на Apple са били в Китай, то през 2019 г. делът им се е увеличил до 47.6%.
Подкрепи Economic.bg