Заводът за автомобилни фарове край Димитровград купен от индийци

Varroc Lighting Systems закупи турският собственик на българското предприятие Sa-ba Automotive

Заводът за автомобилни фарове край Димитровград купен от индийци

Снимка: Varroc Lighting Systems

4766 ~ 2 мин. четене
Заводът за автомобилни фарове край Димитровград вече е индийска собственост. Varroc Lighting Systems, водещ световен доставчик на иновативни системи за външно осветление на автомобили, обяви, че придобива Sa-ba Automotive, със седалище в Истанбул, Турция. Условията по сделката не бяха оповестени.

Чрез Sa-ba Automotive, Varroc Lighting печели ценен производствен капацитет с производствен и технологичен център на 10 000 кв. м близо до Истанбул и фабрика в процес на строителство в Димитровград. Заводът на България с площ 20 000 кв. м ще даде на Varroc Lighting разширен и мащабируем производствен капацитет за европейските клиенти, се казва в съобщението компанията.

Придобиването на Sa-ba Automotive е шестата бизнес инициатива през последните 16 месеца, която пряко подкрепя разширяването на глобалното продуктово портфолио на Varroc Lighting. Фирмата създава база за производство и разработка на продукти в Мароко и наскоро откри нови локации в Бразилия, Япония и Полша. Освен това наскоро беше открит разширен Център за развитие на осветление в Острава в Чехия, както и разширени производствени възможности във Виетнам.

С придобиването на Sa-ba Automotive, Varroc Lighting разширява глобалното си присъствие в 17 държави на пет континента.

През 2017 г. турската компания Sa-ba Automotive обяви, че започва изграждането на завода си в Димитровград чрез регистрираното у нас дружество "Са-ба България". На първата копка на обекта през март м.г. генералният мениджър на "Са - ба" за България и Турция Серкан Куруглоу обяви, че инвестицията е за 8 млн. евро, като в предприятието ще бъдат открити 350 нови работни места. „Са-Ба” произвежда автомобилни фарове, мигачи, стопове и вътрешно осветление за водещи автомобилни фирми, сред които Audi, Ford, Seat, Skoda.

Заводът у нас е първата международна инвестиция на турската компания, а заводът се намира край село Крепост. Той трябваше да заработи в началото на тази година, но пускането му се отлага за есента.
Подкрепи Economic.bg